24
Wed, Apr

U Crnoj Gori

Ada Bojana je rječno ostrvo (4,9 km²) na ušću reke Bojane u Jadransko more, na krajnjem jugoistoku Crne Gore, uz državnu granicu sa Albanijom.

Ada Bojana je rječno ostrvo (4,9 km²) na ušću reke Bojane u Jadransko more, na krajnjem jugoistoku Crne Gore, uz državnu granicu sa Albanijom.

ada bojana1ada bojana2Nastanak ostrva se vezuje za akumulacione procese oko prvobitne hridi i olupine jedrenjaka „Merito“ potopljenog sredinom XIX vijeka. Godinama se na olupinu ovog broda i obližnja dva ostrvca taložio rječni nanos od kojeg je najprije nastao sprud, a zatim i ostrvo. 

Novonastalo ostrvo je rijeku podijelilo na dva kraka a ono dobilo trouglast oblik tako da dvije strane zapljuskuje voda rijeke Bojane, a treću morski talasi Jadranskog mora, prema kom je okrenuta pješčana plaža dugačka 2880 m i koja može primiti oko 13000 kupača. Desni rukavac rijeke Bojane deli ostrvo od Velike plaže. Najbliže mesto je selo Štoj, odnosno grad Ulcinj.

ada bojana3ada bojana4Adu karakteriše blaga mediteranska klima sa preko 217 sunčanih dana godišnje i kupališna sezona od aprila do novembra dok su plaža i morsko dno prekriveni sitnim tamnim pijeskom sastavljenim od silicijumskih stena, školjki i korala. Na samoj plaži poređani su suncobrani ispleteni od trske i pruća. 

ada bojana5Adu Bojanu krasi suptropsko i mediteransko rastinje, a neke od biljnih i životinjskih vrsta su jedinstvene u Evropi.

ada bojana6Ornitološki značaj Ade Bojane ogleda se prije svega u značajnim kolonijama mnogih vrsta ptica gnezdarica, između ostalih: čaplje kašikare, male bijele čaplje, sive čaplje, žute čapljice... Još jedna specifičnost Ade Bojane su i krave koje se slobodno šetaju naokolo. 

Na adi se nalazi poznati turistički i naturistički centar. Ada Bojana je do ’70 tih godina bila potpuno pusta a nudistički kamp je napravljen 1973. godine. U turističkoj ponudi je boravak u kampu, bungalovima ili sojenicama na Bojani. Obale rijeke Bojane poznate su po ribarskim sojenicama, sa kojih mještani na tradicionalan način love ribu koja se može jesti u brojim ribljim restoranima. Sa druge strane Bojane postoji i divlji kamp. Ovdje je 1985. godine smiljen film Ljepota poroka.

Iz Centra za zaštitu i proučavanje ptica poručuju da pritisak turista i vožnja rekom predstavljaju uznemiravajući faktor za ptice gnezdarice, čije se kolonije nalaze na samoj Bojani. a njihova sezona gnežđenja se poklapa sa sezonom dolaska turista.

(Dnevna doza geografije)

 

Nemate pravo da postavite komentar