27
Fri, Nov

Ostali sportovi

Dok neki uživaju u hladovini, drugi se ni ljeti ne odriču treninga.

Dok neki uživaju u hladovini, drugi se ni ljeti ne odriču treninga.

bigstock Young woman exercising and str 103002680Nije nezdravo vježbati ni u najtoplijem godišnjem dobu, ali stručnjaci predlažu da to budu vježbe umjerenog intenziteta.

Ne očekujte da ćete na otvorenom, sa visokim temperaturama i vlažnošću vazduha postići iste rezultate kao u teretani, pa postavite realne ciljeve. I vodite računa o "sitnicama" na koje mnogi ne obraćaju pažnju. 

na vjezbanjuPijte vodu - Ako pijete vodu tek kad ožednite, zakasnili ste. Dehidriranost, pogotovo kad ide ruku pod ruku sa toplotom, utiče na pojavu nesvjestice, vrtoglavice. Prije početka treninga, šta god to bilo, trčanje, vožnja bicikla ili samo brza šetnja, popijte čašu ili dvije vode i obavezno nosite flašicu dragocjene tečnosti sa sobom. 

Ne u toku dana - Ne vježbajte između 10 i 16 časova kad je sunce najjače, sačekajte sumrak ili trenirajte rano ujutru. Nanesite kremu za sunčanje čak i kad vam se čini da sunce ne prži, pa i kad je oblačno. Ako možete da birate, sklonite se u hlad da ne biste bili na direktnom suncu. 

Pažljivo sa odjećom - Birajte svijetlu pamučnu odjeću ili sintetiku koja "diše". Izbjegavajte poliester i uske stvari koje će učiniti da se više znojite. 

Savjet plus: Kafu ne pijte neposredno prije treninga jer je diuretik i ubrzava gubitak tečnosti iz organizma što vam na visokim temperaturama nikako nije potrebno, prenose B92.