20
Sat, Apr

Ostali sportovi

 

Poslije 35 godina predavanja matematike, pofesorica barske Gimnazije Svetlana Useinović đacima je dala i sportsku lekciju - istrčala je polumaraton prvi u životu.

 

Poslije 35 godina predavanja matematike, pofesorica barske Gimnazije Svetlana Useinović đacima je dala i sportsku lekciju - istrčala je polumaraton prvi u životu.

barska profesoricaPodvig ostvaren prošlog vikenda na 30. Beogradskom maratonu, opisuje kao pokušaj da skrene pažnju okruženju na snagu volje.

“Moj moto je da u životu nema nedostižnih ciljeva, ima samo neambicioznih ljudi, treba postaviti cilj i raditi na tome da ga ostvarite. To je poruka koju želim da prenesem svima, i mojoj porodici i mojim učenicima - nema nedostižnih ciljeva”. 

Ističe da je oduševljena Slobodanom Jotićem - čovjekom koji, kako kaže, ima multipleks sklerozu u teškom obliku.

“Lani je istrčao polumaraton, ove godine maraton. Dakle, bitno je da imate cilj, a onda ćete naći način da ga dostignete, to je  mene vodilo kao ideal”.

Za “Vijesti” priča da je za polumaratonski debi izabrala Beograd, “jer je prosto inspirativno  trčati kroz rodni grad 21 kilometar na sve moguće strane”. 

Ističe neopisivu podršku Beograđana trkačima:

beogradski maraton“Ne znate kako ljudi izlaze, djeca traže da ih dodirnete, mladi stoje na putu i motivišu te da izdržiš do kraja, štimung su pored trase muzikom stvarali i čuveni bubnjar Bata Đuričić i trubači…”

Kaže da je trasu dugu 21 kilometar istrčala za dva sata i 30 minuta, potrošivši 1.904 kalorije.

Priča da je, na osnovu tromjesečnih intenzivnih priprema, očekivala petnaestak minuta slabiji rezultat, ali da je trasa bila bez uspona, što je omogućilo mnogima da istrče preko svojih očekivanja. 

“Kolege u školi su oduševljene, đaci još ništa ne znaju,  reći ću im čime treba da se rukovode, u porodici su u početku malo strahovali zbog godina. No, kako su pripreme odmicale, strah je čilio, znali su da neće biti nikakvih zdravstvenih problema”.

Profesorica kaže da, motivisana geslom - “u zdravom tijelu - zdrav duh”, trči već 10 godina, tri-četiri puta sedmično po  15-20 krugova na stadionu.

“U pripremama sam trčala maksimalno 30 krugova (12 kilometara). Čvrsto sam riješila da istrčim Banjalučki i Ljubljanski  polumaraton, a želja bi mi bila Njujorški maraton, za koji mi je potrebno nekoliko istrčanih maratona”.

Sa učenicom se izljubila na mostu

Profesorica kaže da nije bilo krize tokom trke, iako je očekivala na 16. kilometru. 

Priča da je tokom trke srela bivšu učenicu Milu Medin koja studira u Beogradu i izljubila se s njom nasred mosta:

“Od bivših barskih gimnazijalaca trčao je, rekli su mi, i Minja  Uskoković.  Poseban je doživljaj bio na cilju gdje su nam tapšali legendarni maratonci-promoteri Roza Mota i Lase Viren. Kad prođeš kroz cilj, ne osjećaš umor, samo veliko zadovoljstvo”.

Vijesti

 

Nemate pravo da postavite komentar