25
Thu, Apr

Reportaže

Vodopadi koji nastaju iz rijeke Sopotnice visoki su do 20 metara.

Vodopadi koji nastaju iz rijeke Sopotnice visoki su do 20 metara.

Sopotnica

Sopotnica2Veličanstveni vodopadi neobične planinske kućice, prepoznatljiva trpeza i priroda kakva se ne viđa svakoga dana. Sve su to odlike Sopotnice, jedinstvenog sela na 1.200 metara nadmorske visine i pravog bisera starovlaškog kraja.

Selo Sopotnica leži na obroncima planine Jadovnik, a od grada je udaljeno oko 15 kilometara. To je srpsko selo najljepših žubornih vrela i slapova. 

Vodopadi koji nastaju iz rijeke Sopotnice visoki su do 20 metara. Atraktivni vodopadi i slapovi daju neponovljive ukrase utkane u ambijent drevne seoske arhitekture koju čine vodenice i valjarice.

Sopotnica3Sopotnica4

Simbol Sopotnice je i siga od koje su izgraćeni obližnji srednjovjekovni manastiri Mileševa, Sopoćani i Davidovica, čuvena Ćuprija na Drini. Siga je uklesana u kuće, vodenice i valjarice, crkvu i Planinarski dom.

Sopotnica je prvo selo u srednjem Polimlju koje se našlo u zvaničnoj ponudi "Odmor na selu" Turističke organizacije Srbije. Na području Sopotnice kategorisano je 11 domaćinstava sa 28 ležajeva. U domaćinstvima turisti mogu okusiti čuvenu Sopotničku trpezu (med, pogače, pite od sira, heljde, zelja, sir, rakija od divljih krušaka).

Područje oko Sopotničkih slapova Uredbom Vlade Republike Srbije proglašeno je za zaštićeno prirodno dobro od izuzetnog značaja 1. kategorija Spomenik prirode "Slapovi Sopotnice".

Ovdje je jednostavno nemoguće ne uživati. Zvuci nadaleko poznatih sopotničkih vodopada i vruća pogača, kajmak i sir po kojima je ovo selo poznato, idealna su kombinacija. Kada tome dodate i odmor na sveže pokošenoj zelenoj travi čiji miris opija, užitak je potpun!

(Telegraf.rs) 

 

Nemate pravo da postavite komentar