25
Thu, Apr

Planinarenje

Pisali smo ranije na našem portalu o najvišim vrhovima na sedam kontinenata svijeta poznatim kao Seven Summits kao i o listi drugih najviših vrhova na planeti, odnosno Seven Second Summits. Pred vam se nalazi još jedna lista u nizu vrhova koji su treći po visini na svakom od sedam kontinenata.

Pisali smo ranije na našem portalu o najvišim vrhovima na sedam kontinenata svijeta poznatim kao Seven Summits kao i o listi drugih najviših vrhova na planeti, odnosno Seven Second Summits. Pred vam se nalazi još jedna lista u nizu vrhova koji su treći po visini na svakom od sedam kontinenata.

Ova lista je poznata kao Seven Third Summits. Iako postoji nekoliko varijacija liste, dvije najpopularnije su lista Bass i Messner, koje se neznatno razlikuju, kao što je navedeno u nastavku.

Prve tri liste Seven Summits inspirišu planinare da se popnu na ove veličanstvene planine koje su među najvišima na svijetu. Do sada jedini koji tvrdi da je “ispunio zadatke” sa sve tri liste je austrijanac Kristijan Štangl.

001 Mt Twynam

8. Mount Tvinam (Bass lista)

Prema Bass listi, Mount Tvinam je treća najviša planina u kontinentalnoj Australiji, i rangirana je kao sedma po visini na listi Seven third summits. Planina se nalazi na nadmorskoj visini od 2.195 metara i pripada lancu Sniježnih planina u državi Novi Južni Vels, Australija.

 

 

 

 

 

001 Puncak Trikora7. Punčak Trikora (Mesner lista)

Prema Mesnerovoj listi, Punčak Trikora u Okeaniji zauzima sedmo mesto na listi Seven third summits. Planina visoka 4.750 metara nam morem nalazi se u indonezijskoj provinciji Papua, koja je dio ostrva Nova Gvineja. Planina je deo planinskog lanca Maoke.

 

 

 

 

001 Mount Shinn

 

6. Mount Shinn

Planina Šin se nalazi na nadmorskoj visini od 4.661 metara nadmorske visine i treća je najviša planina na Antarktiku. Deo je Sentinelskog lanca planina Elsvort. Prvi uspešan uspon na vrh planine Šin dogodio se 21. decembra 1966. godine.

 

 

 

 

001 Mawenzi5. Mavenzi

Afrički vrh Mavenzi nije nezavisna planina, već jedan od tri vulkanska konusa planine Kilimandžaro koja se nalazi u Tanzaniji. Sa nadmorskom visinom od 5.149 mnv, vrh Mavenzi je drugi najviši od tri vulkanska kupa. Mavenzi takođe ima mali pomoćni vrh, nazvan Toranj Nojman. Najviši Mavenzijev vrh su prvi put popela dva njemačka penjača 29. jula 1912. godine.

 

 

 

001 Mt Shkhara

4. Škara

Evropska Škara je na četvrtom mjestu na listi Seven third summits. Ova planina visoka 5.193 metra nadmorse visine nalazi se u Gruziji i pripada planinskom lancu Velikog Kavkaza, gde je treći najviši vrh. Jako zaleđena Škara nudi velike izazove penjačima. Prvi uspješan uspon na planinu dogodio se 1888.

 

 

 

 

001 Pico de Orizaba

3. Pico De Orizaba

Smještena u Sjevernoj Americi, 5.636 metara nad morem, visoka Piko de Orizaba je vulkanska planina u Meksiku i treća po visini od Seven third summits. Uspavani vulkan je dio Transmeksičkog vulkanskog pojasa. Prvi uspon na planinu zabilježen je 1848. Na planini se nalazi najveći meksički glečer, Gran Glaciar Norte.

 

 

 

001 Monte Pissis2. Monte Pissis

Mount Pissis ima nadmorsku visinu od 6.793 metra i nalazi se u pustinji Atakama, u Argentini. To je drugi najviši od Seven third summits. Iako planinski region ima izuzetno sušnu klimu, postojanje glečera sa pukotinama je jedinstvena karakteristika Monte Pisisa. Planina je prvi put popeta 1937. Razvoj rudarskih aktivnosti u oblasti pustinje Atakama doveo je do izgradnje puteva koji su Monte Pissis učinili dostupnijim turistima poslednjih godina.

 

 

 

001 Kanchenjunga1. Kangčendžunga

Planina Kangčendžunga ima nadmorsku visinu od 8.586 metara nadmorske visine, što je čini trećim najvišim vrhom na svetu i najvišim od Seven third summits. Planina se nalazi u Aziji, na granici između Nepala i indijske države Sikim. Planina je deo planinskog lanca Himalaja i ima pet vrhova, od kojih dva leže potpuno u Nepalu, a tri se nalaze na granici između Nepala i Indije. Pet vrhova planine Kangčendžunga nazivaju se pet snežnih blaga i smatraju se svetima od strane stanovnika iz tog regiona. Prvi uspon na planinu zabilježen je 25. maja 1955.

Nemate pravo da postavite komentar