20
Sat, Jul

Izvještaji sa akcija

Seminar u Makedoniji trajao je od 19. do 23. avgusta 2015. godine. Nas petoro iz Crne Gore: Maida Omerović, Nerma Omerović, Dino Međedović, Rade Dulović i Andrea Čađenović, zajedno sa Srbima, Bugarima, Albancima i Makedoncima, bili smo dio grupe od 24 člana.

Seminar u Makedoniji trajao je od 19. do 23. avgusta 2015. godine. Nas petoro iz Crne Gore: Maida Omerović, Nerma Omerović, Dino Međedović, Rade Dulović i Andrea Čađenović, zajedno sa Srbima, Bugarima, Albancima i Makedoncima, bili smo dio grupe od 24 člana.

Planinari Crne Gore Kamp Matka 2015Predavanja Kamp Matka 2015Nakon srdačnog dočeka na autobuskoj stanici u Skoplju, organizatori Miki Petrovski i Lucija Gjurkovikj su nas upoznali sa prelijepim spomenicima, koji su krasili ulice Skoplja. Pruzila nam se prilika da uz pomoć žičare, stignemo do Milenijumskog krsta, odakle se pruzao neverovatan pogled na glavni grad.

To je bio početak prvog dana seminara, koji smo nastavili u prelijepom hotelu smještenom u Kanjonu Matka. Uz odličnu hranu i zabavu, slušali smo predavanja dobro poznatih makedonskih profesora.

Sledeći dan, čamcima smo stigli do pećine Bistro. Tamo su nas čekali makedonski ronioci, koji su nas teorijski, a zatim i praktički upoznali sa ronjenjem. Oduševljenju nije bilo kraja.

Slušajući iskustvo makedonskog alpiniste sa himalajskih vrhova K2 i Anapurne, bili smo zahvalni Zehri Balić koja nas je kao male uputila stazama crnogorskih planina.

Predavanje Mladi Lideri Matka 2015Matka MakedonijaSeminar je nastavljen u Nacionalnom parku Mavrovo. Smješteni u planinarskom domu, u ranim jutarnjim satima posmatrali smo Mavrovsko jezero, koje je u dodiru sa sunčevim zracima postajalo tirkizno. Nakon sto smo probali mavrovski burek, krenuli smo u jednu malo više adrenalinsku akciju. Uz instrukcije profesionalnih penjača Maria i Dimca, osjetili smo sigurnost klinova i kanapa. I pored strme i hladne stijene, volja za njeno osvajanje bila je jača. A mi crnogorci, ne bismo lijeni i krenusmo među prvima. Po povratku u dom, dodijeljeni su nam sertifikati za mlade lidere. Tu noć proveli smo uz priču i dobru muziku. A već sjutra, zvaničnim završetkom seminara, uputili smo se preko granice u Crnu Goru.

Predavanje alpinizam MatkaMaida Omerović,

Student FPN-Politikologija.
Član PSK "Cmiljače" od 2007.

Predavanja su bila vrlo interaktivna i zanimljiva. Jedan od predavača je bio Zdravko Dejanović, jedini čovjek sa balkana koji je osvojio Anapurnu a osam mjeseci prije toga i K2. Predavanja su bila o tome kako raditi sa djecom, šta treba znati kada su niži uzrasti u pitanju i kako se ponašati u raznim situacijama - biti lider! Imali smo vježbe orijentacije, diskusije o tome šta savezi u nasim državama rade povodom uključivanja mladih u planinarenje.

Zadovoljni što smo stekli nova poznanstva i zelimo da primijenimo znanja koja smo stekli i uključimo što više mladih u našoj sredini u outdoor aktivnosti. Takođe, voljeli bi smo da se ovako nešto organizuje u našoj državi. Posebnu zahvanost dugujemo asistentu Andrej Bandovski koji je uvijek bio tu za nas i trudio se da uvijek bude pozitivna energija u grupi.

 Dino Međedović
Član PSK "Cmiljače"
Planinari PK Cmiljace zicarom iznad SkopljaKuliranje planinari CG i regiona Matka 2015Planinari CG u MakedinijiSlobodno penjanje Kamp Matka 2015Ucesnici kampa mladi lideri Matka avg 2015Voznja camcem do casa ronjenja Matka 2015

Nemate pravo da postavite komentar