24
Mon, Feb

Izvještaji sa akcija

Planinarski savez BiH organizovao je proteklog vikenda Međunarodni memorijalni uspon "Lupoglav 2015" povodom obilježavanja 45 godina od pogibije trojice BH alpinista na toj planini.

Planinarski savez BiH organizovao je proteklog vikenda Međunarodni memorijalni uspon "Lupoglav 2015" povodom obilježavanja 45 godina od pogibije trojice BH alpinista na toj planini.

Memorijalni uspon na Lupoglav 2015- Na padinama jednog od najljepših vrhova Prenja - Lupoglavu živote su nakon jednog od prvih uspješnih preskijavanja Prenja i prvog (poznatog) zimskog uspona na Lupoglav izgubili Ilija Dilber, Zijah Jajatović i Milorad Stjepanović. Na žalost, prema dostupnim podacima, sreća ih je napustila negdje između 13. i 14. februara 1970., odmah nakon uspona na vrh, kada su se prilikom silaska, usred nezapamćenog sniježnog nevremena, izgubili u gustoj magli. Šta se sve događalo, i kako su izgledali njihovi posljednji trenuci, tajna je koja će zauvijek ostati zapisana u u prenjskoj bjelini. Ipak, pronađen je njihov fotoaparat, iz kojeg je izvađen i razvijen crnobijeli film.

Lupoglav nekadFotografije pokazuju da su se na vrh popeli sva trojica.

Iako su otišli vrlo mladi, oni su ostavili značajan trag u bosanskohercegovačkom planinarstvu i naročito njegovoj specijalnosti alpinizmu. Posebno se isticao Ilija Dilber, za kojeg kažu da je bio bosanski Walter Bonatti tog vremena, jer je u pravom smislu riječi obilježio razdoblje bh alpinizma.

Predjednik Planinarskog saveza BiH i čelni čovjek org. odbora Međunarodnog memorijalnog uspona "Lupoglav 2015" Zehrudin Isaković, kazao je za "Dnevni avaz" da se uspon može nazvati istorijskim za planinarsto BiH!


Lupoglav2Naime, na prenjski vrh Lupoglav (2.102 mnv) kročilo je više od 200 planinara, od oko 220 učesnika iz BiH, Srbije, Hrvatske, Crne Gore i Slovenije.

To je ujedno i najmasovnije osvajanje Lupoglava u istoriji! U usponu su učestvovala i dva osvajača Mount Everesta, kao i desetak planinara koji su se penjali na vrhove više od 7.000 metara.


Ocjena svih učesnika je da je organizacija ovog događaja bila perfektna. Posebno je fascinantno što tokom uspona nije bilo ni najmanje ogrebotine a ni najmanjeg traga nervoze kod planinara. "Planinari su demonstrirali vrhunsku planinarsku kulturu i sposobnost organizacije" kazao je Isaković.Lupoglav


Učesnici su se na Lupoglav uglavnom popeli iz pravca doline mostarska Bijela, dok je jedna grupa išla tragom preminulih planinara - iz doline Idbra.

 U ovo memorijalu učestvovali su i naši planinari:

Biljana Medenica, Boris Čelebić i Milan Radović.

 

Redakcija: PUTOKAZ-a