07
Fri, Aug

Izvještaji sa akcija

Na 8 km od Rožaja, planina Hajla zarobljava ljepotom, a zimi je atrakcija za sportove na snijegu.

Na 8 km od Rožaja, planina Hajla zarobljava ljepotom, a zimi je atrakcija za sportove na snijegu.

Snowboard kamp HAJLA 2014

Hajla je dio sjeveroistočnih Prokletija, prostire se uz granicu sa Kosovom, preciznije, leži između izvorišta rijeke Ibar i Rugovske klisure. Masiv Hajle čini južnu granicu rožajske kotline kroz koju protiče rijeka Ibar.

Reljef karakterišu brojni vrhovi iznad 2000 mnm., kanjoni i klisure planinskih rijeka, brojne i slikovite četinarske šume i planinski pašnjaci koji su ovom prilikom bili prekriveni snijegom. Najviši vrh Hajle, 2403mnm, nalazi se na stjenovitom grebenu. Visinom i ljepotom ističe se i vrh Ahmica na visini od 2271mnm.

Borderi na HajliPod padinama Hajle, u planinarskom domu „Grope“ (1.980mnv) Snowboard klub Jump iz Rožaja uz tehničku podršku PSD Hajla organizovao je od 14. do 16. marta prvi snowboard kamp u regionu.

Kamp se sastojao od tri dana druženja na planini, vožnje borda i razmjenjivanja iskustava, kako borderskog tako i planinarskog.

Učesnici kampa bili su snowborderi iz Tivta, Ulcinja, Podgorice, Kolašina, Nikšića kao i domaćini i organizatori kampa Snowboard klub „Jump“ iz Rožaja.

Hajla kamp 2014Samo druženje počelo ja okupljanjem učesnika na autobuskoj stanici u Rožajama sa koje je bio organizovan prevoz do sela Bandžov (1.415mnv).

Od sela Bandžov uz pomoć vodiča iz planinarsko smučarskog društva „Hajla“ počeo je i prvi izazov za učesnike ovog kampa - uspon i pjesačenje do odredišta i mjesta boravka bordera tri dana trajanja kampa - planinarskog doma „Grope“.

Iako je bila noć kada je sve počelo, učesnici su uz pjesmu, smijeh i domaća pića učinili uspon interesantnijim i lakšim. Zaboravljajući na veliki teret koji nose na leđima i visinu snijega po kojem moraju prtiti.Snowboarderi na kampu

Savladavši svoj prvi izazov dolaze do svog odredišta planinarskog doma „Grope“ gdje su uz pjesmu i osmjeh srdačno dočekani od strane domaćina i vlasnika samog doma i članova snowboard kluba „Jump“, koji su se maksimalno potrudili da ucesnicima obezbijede što ljepši i bolji boravak u domu „Grope“.

Po samom dolasku u dom, raspodjeli soba, učesnici su posluženi večerom koja je kako oni sami kažu bila i više nego odlična i obilna i veoma je prijala nakon skoro dvočasovnog uspona. Po završetku večere uz piće i muziku, učesnicima kampa obratili su se domaćin doma i predsjednik snowboard kluba „Jump“ poželjevši dobrodošlicu i ugodan boravak i otvorili snowboard kamp Hajla 2014.

Snowboard kamp HAJLA 14Druženje, priča, pjesma je potrajača do kasno u noć ali neke je počeo stizati i umor. Par sati nakon dolaska u dom učesnici odlaze na zasluženi odmor. Trebalo je čuvati snagu za ono što slijedi.

Jutro i sunce su obasjali planinu i čulo se komešanje u domu. Učesnici se bude i uz prvu jutarnju kafu i doručak, počele su prve pripreme za ono što slijedi.

Čar boravka na Hajli je pije svega uspon na planinu a ovog puta to je uspon na „Brahim brijeg“ jedan od mnogobrojnih vrhova u ovoj divljoj ljepoti. Ono što je učesnicima ovog kampa bila poslastica prvog dana to je nezaboravna freeride voznja niz padinu suncem obasjanog Brahim brijega što je ujedno činilo i drugi dan boravka na planini.

SvirkaPo završetku freeride vožnje i povratka u Planinarski dom „Grope“ učesnike je sačekao ručak koji je bio početak kratkog odmora od freeride-a i sakupljanje energije ze uživanje u čarima snowboard parka za čiju gradnju su se pobrinuli organizatori i članovi snowboard kluba „Jump“.

Isprobavajući park i pokazujući svoje umijeće i vještine savlađivanja prepreka učesnici su pokazali i svoje takmičarsko znanje i jasno dali do znanja da i Crna Gora ima potencijala u ovom sportu. Planinarski dom GROPE 14Takođe ovim se salje poruka da je neophodna valorizacija i promocija ovog olimpijskog sporta kao i planina koje obiluju raznim freeride terenima.

Uz manje padove, smijeh i zabavu u parku, polako se noć spustila na planinu. Odlaganje opreme, večera i početak žurke učinili su ovo druženje nezaboravnim. Kao šlag na torti te večeri bio je organizovan nezaboravan vatromet ispred planinarskog doma „Grope“ koji je samo još jedno djelo koje je pokazalo da su se organizatori izuzetno pobrinuli oko svakog detalja i učinili sve za dobro druženje i što ljepšu atmosferu. Svakako da ni učesnici nisu zaostajali - dobrom pjesmom, anegdotama i smjehom kojeg je bilo na pretek učinili su ovaj kamp i druženje nezaboravnim.Uspon na Hajlu

Trećeg ujedno i poslednjeg dana ovog druženja, nakon doručka, organizovan je još jedan uspon za neke ponovo na Brahim brijeg a za neke nešto malo dalje za još jedan freeride. Jedna od ekipa je bila oduševljena drugom freeride vožnjom jer su našli novu, brzu stazu za freerdie. Grupe koje su išle na freeride su se kratko zaustavile kod doma da uzmu već unaprijed spakovane stvari, da se pozdrave sa drugim učesnicima jer se išlo u dvije grupe i da razmijene kontakte. Nakon pozdravljanja vožnja se nastavila i kroz šumu do doma Badžov. Neki od učesnika kažu da je to najbolja freeride vožnja kroz šumu. Kod doma Bandžov ih je čekao prevoz do grada.

Da bi sve ovo uspjelo pobrinuli su se organizatori kampa Snowboard klub „Jump“, tehnički organizator Planinarsko smučarski klub „Hajla“ i pokrovitelj Opština Rožaje.

Sponzori ovog kampa bili su: Centar za kulturu Rožaje, JKP Rožaje,Vodovod i kanalizacija Rožaje, Memidž Rožaje, Vetprom Rožaje i Planinarski klub „Pogled“ Rožaje.

Snowboard kamp HAJLA 2014 na vrhuTekst: Ružica Stanković i Dado Radulović