19
Fri, Apr

Izvještaji sa akcija

Uređenje planinskih staza na poluostrvu Luštica novi je zajednički projekat Opštine Herceg Novi i Opštine Tivat. Kroz projekat će biti uređene i mapirane staze na Luštici ukupne dužine 7.516 metara.

Uređenje planinskih staza na poluostrvu Luštica novi je zajednički projekat Opštine Herceg Novi i Opštine Tivat. Kroz projekat će biti uređene i mapirane staze na Luštici ukupne dužine 7.516 metara.

d5b8ae96150f735a347d81c98de4efd1Projekat koji će trajati sedam mjeseci, počeće u junu, a biće nastavljen na jesen.

Memorandum o saradnji potpisali su potpredsjednik Opštine Herceg Novi Dragana Jankovića i predsjednice Opštine Tivat Snežane Matijević.

“Prepoznavši višestruki potencijal brojnih pješačkih staza i puteva na Luštici, koji potiču ili su obnavljani u doba vlasti Austrougarske monarhije u Boki, a čiji značaj je danas marginalan, dva grada su se odlučila da zajednički djeluju.Tako je početkom 2017. godine urađena analiza stanja na terenu, kojom je utvrđeno da postoji mogućnost prilagođavanja, razvrstavanja i obilježavanja kombinovanih pješačkih i biciklističkih staza. Analizirana je i vrsta podloge, prohodnost i dužina staza. Sačinjena je foto dokumentacija velikog broja lokacija koje su prepoznate kao značajan dio luštičkog pejzaža, onih na kojima može biti postavljena signalizacije i koje mogu služiti kao odmorišta”, navedeno je iz Opštine Herceg Novi.

opstina hn

Planirano je da se u saradnji sa lokalnim stanovništvom urede staze Rose – Tići, kružna staza – Obosnik, Zabrđe – Pristan, Krašići – Radovići i Radovići – Tići.

Projekat predviđa da se staze ukupne dužine nešto više od 7,5 kilometara raščiste i markiraju, kao i da se na nekoliko lokacija na Luštici postave informativne table. 

Projekat predstavlja početak stvaranja mreže markiranih panoramskih staza koje povezuju luštička sela i šetačima i biciklistima pružaju jedinstven doživljaj tipično bokeškog prirodnog, istorijskog i kulturnog ambijenta. Svi koji se upute ovim stazama imaće priliku da obiđu brojne crkve, fortifikacione objekte, degustiraju domaće proizvode i uživaju u pogledu na zaliv.

“Projekat „Uređenje planiskih staza na poluostrvu Luštica“ zajedno finansiraju opštine Herceg Novi i Tivat, svaka sa po 5.000 eura. Osim toga, projekat je kao predlog poslat Kancelariji UNDP-a u Crnoj Gori, od kojih se očekuje odgovor o mogućnosti podrške kroz sufinansiranje planiranih aktivnosti”, sasopšteno je iz lokalne uprave.

(Vijesti)

 

Nemate pravo da postavite komentar