18
Thu, Apr

Izvještaji sa akcija

PK "Sinjavina" iz Mojkovca i PK "Gorica" iz Podgorice po drugi put su izveli planinarsku akciju “Brotnjik ”.

PK "Sinjavina" iz Mojkovca i PK "Gorica" iz Podgorice po drugi put su izveli planinarsku akciju “Brotnjik ”.

Planinarska akcija Brotnjik1Planinarska akcija Brotnjik2Staza je kategorisana kao zahtjevna, crna, bez opasnih dionica. Dobila je broj 465A u katalogu planinarskih staza Planinarskog saveza Crne Gore. Postavljen je smjerokaz sa karakteristikama staze i vrijeme uspona. Start staze je bio iz Radunovića, na 15 km od Podgorice, sa 130 mnv. Visinska razlika ove staze je 1430m, a dužina oko 6km. Na ovoj akciji učestvovalo je preko četrdeset planinara iz Berana, Mojkovca, Podgorice, Danilovgrada, Nikšića, Herceg Novog i pripadnika vojske CG.

Planinarska akcija Brotnjik3Planinarska akcija BrotnjikVremenski uslovi su bili više nego dobri. Početak uspona je bio u 08:00h. Svako je birao tempo prema zeljama i mogućnostima.

Planinarska akcija Brotnjik5Staza je bila dobro obilježena pa nije postojala mogućnost da se neko izgubi i zaluta. Na vrh ( 1562mnv) se stizalo u velikom vremenskom intervalu. Ove godine planianar Vule Ćirović oborio je prošlogodišnji rekord i popeo stazu za 2:18h.

Planinarska akcija Brotnjik4Planinarska akcija Brotnjik6Veći dio ekipe popeo se za oko 3:30h , što je odlično vrijeme. Ono što je još važnije od dobrih rezultata je pozitivna atmosfera i osjećaj zajedništva kod planinara koji su tog dana osvojili ovu tešku planinu. Sklopilo se i neko novo poznanstvo i dogovorila poneka nova akcija.

Ova staza je idealna za kondicione pripreme planinara koji se spremaju za zahtjevne uspone. 

Od planinara iz Crne Gore učešće su uzeli : PK “Subra” Herceg Novi, PK “Gorica” Podgorica, PSK “Komovi” Podgorica, KVPCG “Kapetan” Podgorica, NVO Tera Nosta, Alternativno udruženje planinara "Ćutuk" Danilovgrad, PK “Prekornica” Danilovgrad, PK “Sinjavina” Mojkovac .

Facbook: Planinarska akcija “Brotnjik”

Nemate pravo da postavite komentar