18
Thu, Jul

Herbarijum

 

Sa dolaskom jeseni, kosa opada više nego inače, a jedan od uzroka je manji broj sunčanih sati, potvrđuje jedno američko istraživanje.

 

Sa dolaskom jeseni, kosa opada više nego inače, a jedan od uzroka je manji broj sunčanih sati, potvrđuje jedno američko istraživanje.

herbal essentials1žalfijaPreko očiju i osjetljivih senzora hipotalamusa i hipofize, svjetlost direktno utiče na opadanje i regeneraciju kose mijenjajući aktivnost folikule dlake preko žlijezda sa unutrašnjim lučenjem, što znači da su hormoni direktno povezani sa stanjem naše kose.

Da biste ublažili ovaj problem, napravite losion ili tonik koji jača i hrani korijen dlake, a rezultat će biti zdrava, sjajna i bujna kosa.

* Losion od žalfije - U jednom litru vode kuvajte 50 g kore lješnika i 100 g žalfije oko 15 minuta pa procijedite i ohladite. Ovako pripremljen losion svake večeri lagano utrljajte u kožu glave.

* Tonik od koprive i kamilice - Zagrijte litar vode do ključanja pa umješajte 15 kašika sušene sitno isjeckane koprive ili čaj od koprive u filter kesicama. Potom sklonite sa ringle i ostavite da odstoji poklopljeno dva sata. Zatim, zagrijte vodu i koprivu, pa prije ključanja dodajte pet kašika cvjetova kamilice ili filter kesice čaja od kamilice. Sklonite sa ringle i ostavite da se hladi dva sata. Procijedite i dodajte 300 ml vinskog sirćeta. Tonik umasirajte u kožu glave svako drugo veče, prenose Novosti.

 

Nemate pravo da postavite komentar