15
Sat, Jun

Herbarijum

 

Kruška, sočno i slatko voće, idealna je namirnica za osobe izložene stresu i užurbanom stilu života.

 

Kruška, sočno i slatko voće, idealna je namirnica za osobe izložene stresu i užurbanom stilu života.

KRUSKE1Prirodan su izvor energije, jer sadrže znatne količine monosaharida, fruktoze i glukoze, kao i levuloze, najslađeg prirodnog šećera.

Ovo voće je bogato vitaminima grupe B koji pomažu organizmu da se nosi sa stresom, hrane nervni sistem i učestvuju u procesu dobijanja energije iz ugljenih hidrata.

Inače, kruške su poznate po tome što se od njih sprema vrlo kvalitetna rakija, manje se koriste u kompotima i pekmezima a najbolje ih je jesti svježe, jer tada najbrže snabdjevaju naše tjelo energijom.

Bogate su vitaminom C i bakrom koji štite organizam od slobodnih radikala, kao i vlaknima, posebno pektinom, koja pomažu u održavanju nivoa glukoze i holesterola u krvi i omogućavaju redovno pražnjenje crijeva čime smanjuju rizik od raka kolona.

KRUSKESvježe kruške izvanredan su izvor kalijuma koji učestvuje u regulaciji otkucaja srca, mišićnoj kontrakciji, prenosu nervnih impulsa, metabolizmu bjelančevina i ugljenih hidrata, izgradnji čvrstih kostiju i zuba, reguliše rad kardiovaskularnog sistema. Iako nije potkrijepljeno naučnim dokazima, kruške važe za hipoalergeno voće zbog čega se među prvima uvode u ishranu dojenčadi.

Sorta kruške vilijamovke sadrži veće količine kalcijuma i gvožđa u odnosu na drugo voće, pa se preporučuju kao obavezno voće u ishrani žena iznad 40. godine. Pošto vrlo brzo sazrijeva poslije branja, kada ih kupujete, birajte nedozrele i neoštećene plodove, a izbjegavajte one sa smeđim mekanim krugovima.

Proces zrenja kruške mogu nastaviti u frižideru ili papirnim kesicama na sobnoj temperaturi. Nemojte da ih čuvate u plastičnim kesicama jer u njima nemaju dovoljno kiseonika, a pojačana je proizvodnja etilena, gasa koji ubrzava proces truljenja. S obzirom da lako apsorbuju miris, držite ih podalje i od hrane koja ima jak ili specifičan miris, prenose Novosti.

 

Nemate pravo da postavite komentar