07
Wed, Jun

Herbarijum

 

Šta prvo pomislite kad čujete pojam “arganovo ulje”?

 

Šta prvo pomislite kad čujete pojam “arganovo ulje”?

arganovo ulje savrseno za lijepu i njezni kozuSjajna, mekana kosa? Da, i mi, ali ovo fantastično ulje ima i drugačiju primjenu. Možda vas malo zbunjuju sva ta ulja jer ne znate koje biste koristili, ali ono što je dobro znati jeste da s arganovim uljem ne možete pogriješiti jer ga može koristiti svaki tip kože.

Evo zašto bi se trebalo da se nalazi na vašoj polici s preparativnom kozmetikom:

Prepuno je odličnih sastojaka

Argan Oil

Arganovo ulje sadrži vrlo visoke količine nezasićenih masnih kiselina poput linoleinske kiseline koja štiti i regeneriše kožu. Spriječava sušenje kože te reguliše balans vode i lipida u hidrolipidnom sloju kože, što utiče i na elasticitet. Koža je mekša i zategnutija, šta nam više treba?

Vlaži čak i najdehidriraniju kožu

Ljuštenje kože vam ide na živce? Arganovo ulje brzo rješava problem dehidracije i crvenila jer ima protivupalna svojstva. Ako se plašte bilo šta stavljati na kožu jer ona odmah reaguje, probajte ovo ulje.

Kontroliše sebum i ne zatvara pore

Ako imate masnu kožu, naravno da ćete apriori odbiti stavljanje ulja na kožu zbog straha od još masnijeg efekta. No, bez obzira što se radi o ulju, arganovo jako dobro reguliše sebum i ne zatvara pore. Osim toga, brzo se upija pa neće ostaviti masnu mrlju na jastuku.

Djeluje na bore

Nemate anti-age serum pri ruci? Arganovo ulje i tu može poslužiti jer sadrži velike količine vitamina E. On je najsnažniji biološki antioksidant i spriječava djelovanje slobodnih radikala na kožu. Jednom riječju – odlaže bore.

Možete ga koristiti i po danu

Dan, noć, nije bitno jer odlično zamjenjuje hidratantnu kremu ili bogati noćni tretman. Pomiješajte kap arganovog ulja sa svojim tečnim puderom. Svidjeće vam se efekt.

Djeluje na ožiljke

U kombinaciji s nekim eteričnim i drugim prirodnim uljima može uveliko smanjiti vidljivost ožiljaka, ali samo ako ga uporno i redovno koristite, prenosi Net.