14
Fri, Jun

Herbarijum

 

Možda u svojoj bašti imate neke omiljene biljke koje bi zbog njihove toksičnosti trebalo što prije odstraniti.

 

Možda u svojoj bašti imate neke omiljene biljke koje bi zbog njihove toksičnosti trebalo što prije odstraniti.

engleska tisahortenzija sadnjaPosebno pazite ako imate malu djecu ili kućne ljubimce jer se može dogoditi da iz radoznalosti probaju određenu biljku. 

Simptomi trovanja ovim biljkama su različiti i nisu nimalo bezazleni.

Donosimo vam pregled najčešćih otrovnih biljaka koje možda i vi imate.

Rododendron

Ova biljka je savršen ukras za vaše dvorište. Budite jako oprezni, jer konzumacijom cvijeta, stabljike ili lista ove biljke može doći do opasnog trovanja. Glavni simptomi trovanja su bol u stomaku, poteškoće u disanju, paraliza, koma, pa čak i smrt.

Oleander

Oleander cvjeta u bijeloj, roze i crvenoj boji. Vrlo je lijep i djeca ga često beru. Međutim, dovoljan je samo jedan list da se dijete otruje. Simptomi trovanja uključuju drhtavicu, usporene otkucaje srca i pospanost.

Rododendronzuti narcsKukuta

Ovo cvijeće se može pojaviti u vašem vrtu u obliku korova. Ukoliko imate kućne ljubimce, obavezno ga uništite. Otrov iz kukute miriše na šargarepu i privlači ljubimce. Ako se pojede, direktno napada nervni sistem. Takođe može, kako kod životinja tako i kod ljudi, izazvati epileptičan napad, pa čak i smrt.

Žuti narcis

Kod žutog narcisa najotrovniji dio predstavlja njegova lukovica. Iako predivno izgleda, razmislite dva puta prije nego ga posadite. Ukoliko posumnjate da ga je vaš ljubimac pojeo, odmah ga odvedite kod veterinara. Simptomi koji se javljaju nakon konzumacije žutog narcisa su dijareja, povraćanje, drhtanje, grčevi i aritmija.

FILADENDRON MONSTERAoleandarEngleska tisa

Kod ove biljke najotrovnije je sjeme. Međutim, ništa manje nisu otrovni ni ostali djelovi. Alkaloidi koji se nalaze u tisi mogu izazvati grčeve, paralizu, a u najgorem slučaju čak i prestanak rada srca.

Hortenzija

Ovo predivno cvijeće sadrži veoma opasan otrov – cijanid. Ali nemojte se puno brinuti. Ljudi i životinje bi trebalo da konzumiraju “ogromnu” količinu ovog cvijeća da bi im ono naškodilo.

Filadendron

Biljni sok koji filadendron sadrži može nadražiti kožu i usnu duplju. Može doći do otežanog disanja, oticanja grla i stomačnih problema. Iako su neke opasnije reakcije vrlo rijetke, dobro bi bilo da ovu kućnu biljku ipak ne držite u svom domu, ukoliko imate malu djecu i kućne ljubimce.

 

Nemate pravo da postavite komentar