26
Fri, Apr

Gadžeti

Planinarenje je u savremenom dobu popularizovano širom svijeta tako da se veliki broj svjetske populacije upušta u avanture na otvorenom.

Planinarenje je u savremenom dobu popularizovano širom svijeta tako da se veliki broj svjetske populacije upušta u avanture na otvorenom.

001 aplikNekad su se usponi organizovali i vodili mnogo složenije nego danas. Česta je bila upotreba kompasa ili busole, mape određenog područija i drugih pomagala koji su se koristili radi orijentacije u prostoru. Danas su stvari pojednostavljene zahvaljujući razvoju tehnike tako da skoro i da nema nepoznatih područija u koja neko može prvi put da kroči a da nije siguran hoće li se izgubiti ili ne, jer pri svojoj ruci ima pametni telefon sa nekom od popularnih aplikacija za planinarenje. Danas smo odlučili da vam predstavimo neke od najpopularnijih aplikacija koje se koriste pri planinarenju i boravku u prirodi.

 

 

1. OS Maps App

001 aplikacijeAko  tražite rutu za novu šetnju oko sela kroz koje se vozite, ili nešto malo drugačije, onda je aplikacija OS Maps najbolja! Ova aplikacija ima sve što možete da poželite, od pješačkih mostova do pabova, prirodnih izvora, pa čak i gdje da pronađete suvernirnicu!

Takođe ima neke sjajne karakteristike poput pronalazača vrhova pomoću koje možete vidjeti imena brda i planina u vašem vidokrugu. Ovo je čini jednom od naših izbora za najbolju aplikaciju za planinarenje.

 

 2. WikiLoc

002 aplikacijeWikiloc je jedna od glavnih aplikacija za planinarenje i avanture, sa zajednicom od preko 10 miliona outdoor avanturista i 34 miliona staza + 59 miliona fotografija staza širom svijeta!

Ono što ovu aplikaciju čini jedinstvenom je uključivanje planova putovanja i putovanja sa dugim ciklusom kao i drugih vrsta avantura osim planinarenja.

Kuriozitet je i taj da je Wikiloc bio među prvim aplikacijama za planinarenje koja se pridružila inicijativi od 1% za planet a koja pomaže u izgradnji održive budućnosti – nešto što mislimo da svi ljubitelji prirode mogu da podrže!

 

3. Strava

Strava je baš strava! Ova aplikacija se koristi za praćenje količine aktivnosti koju radimo i brzine kojom to radimo. Možete da pratite pješačenje u aplikaciji Strava ili da ga povežete sa svojim Apple ili Garmin GPS satom. Takođe možete da izvezete svoju rutu snimljenu u AllTrails ili nekoj drugoj aplikaciji za planinarenje i da je otpremite u Stravu kada se vratite kući. Na kraju godine, lijepo je videti koliko ste pješačili i kako se vaša brzina vremenom mijenjala! Svakako naša preporuka!

4. FatMap

003 aplikacijeOva aplikacija za planinarenje može da se koristi i za turno skijanje (zbog načina na koji pokazuje ugao nagiba!), ali postoje i neke sjajne funkcije za planinarenje. Kao i druge aplikacije za planinarenje, možete i da snimate i da se krećete pomoću GPS-a ove aplikacije za planinarenje i da otkrijete nove staze tako što ćete videti šta su drugi ljudi otpremili. Naša omiljena stvar u vezi sa Fat Mapom je način na koji vam pokazuje vašu šetnju kada je završite i sačuvate rutu.

 

 

5. Trailforks

004 aplikacijeAko ste planinski biciklista, vjerovatno ste ranije naišli na aplikaciju Trailforks. Trailforks je poznat među brdskim biciklistima, ali su nedavno pokušavali da uključe i više planinarskih staza u svoju aplikaciju. Možete preuzeti mape za rad van mreže i koristiti ih za planiranje.Rute su često klasifikovane bojama tako da možete da vidite težinu ture i postoji mnogo informacija o tome da li ovo koriste i biciklisti, trkači ili jahači, što je zgodno znati!

 

 

005 aplikacije6. Gaia GPS

Gaia GPS je još jedna od sjajnih aplikacija za pješačke staze i takođe je super popularna aplikacija za planinarenje kada je u pitanju navigacija. Radi sve što želite od aplikacije za planinarenje, uključujući pronalaženje novih staza, čuvanje statistike planinarenja i performansi i snimanje vaše rute. Takođe možete dobiti vremensku prognozu i pronaći mjesta za kampovanje u blizini staze što je veoma korisno za planinare!

 

 

7. Peak Finder

Volite da znate koje planine možete videti dok ste na planinarenju? Svideće vam se aplikacija Peak Finder! Jednostavno se prijavite, kalibrišite telefon prateći uputstva, a zatim će vam aplikacija pokazati koje planine gledate zajedno sa njihovim imenima i visinama. Ovo je aplikacija koja prikazuje planinske vrhove i mislimo da je super!

 

007 aplikacije7. iNaturalist

Još jedna odlična aplikacija kojom možete saznati više o prirodi tokom planinarenja je iNaturalist.

iNaturalist sebe opisuje kao društvenu mrežu za deljenje informacija o biodiverzitetu kako bi planinari i ostali entuzijasti jedni drugima pomogli da uče o prirodi. Jednostavno fotografišete nešto što ste videli tokom pješačenja, a zatim fotografju otpremite u aplikaciju kasnije. Aplikacija će potom upariti vašu fotografiju sa stvarima koje izgledaju slično i možete saznati nešto više o svojim biljkama.

Nemate pravo da postavite komentar