25
Thu, Apr

Aktuelno

 

Planinarske staze na Lovćenu, Žijovu i Prekornici zbog požara nijesu bezbjedne.

 

Planinarske staze na Lovćenu, Žijovu i Prekornici zbog požara nijesu bezbjedne.


pozari„Zbog posledica od požara kojim su zahvaćene staze u primorskom i centralnom dijelu Crne Gore, tokom avgusta mjeseca na Lovćenu, Žijovu i Prekornici (požari i dalje traju u masivu Orjena, Luštice, Vrsute, Žijova i u Nacionalnom parku Prokletije), u tim rejonima nije bezbjedno kretanje i boravak planinara i drugih korisnika“, saopšteno je iz Planinarskog saveza Crne Gore.

Kako navode, privremeno se zatvaraju planinarske staze nacionalne i lokalne mreže u djelovima zahvaćenim požarima u masivu Orjena: Vratlo - prevoj Orjensko sedlo (staze broj 711, 716, 734), NP Lovćen: Krtsac - Medjuvršje - Bostur (dio staze 751 i 759), Vrsute (staze broj 771 i 774), 689 mtb (Limljani), Prekornice: Radovče - Maglić - Kamenik (dio staze 465), Žijovo: Kržanja - Žijovo (staza 745), Karanfili: Alipašini izvori - Karanfil Ljuljaševića (staza 509) i Visitor: Limski most - Šarkinovići - Smetine (staza 550).

21269687 1765223820172765 572097555 n„Na ovim dionicama staza su uništene markacije, oštećena je signalizacija, izgorjelo je drveće, prijeti opasnost od odrona kamenja, čime je sigurno kretanje ugroženo do saniranja posledica, remarkiranja i zamjene oštećene signalizacije, nakon konačne procjene štete, koja zahtijeva vremena i sredstava“, kaže se u saopštenju.

Komisija, kako se navodi, apeluje i moli korisnike zbog svoje sigurnosti imaju razumijevanja i ne koriste staze ne dok ne budu potpuno bezbjedne.

„Ove godine je uočeno neovlašćeno vođenje grupa na stazama koje nisu uređene kao i oštećenja infrastrukture na uređenim stazama. Molimo organe lokalne uprave na pogodan način objave obavještenje o privremenom zatvaranju staza i pomognu u sumiranju posledica“, saopšteno je iz Planinarskog saveza.

Vijesti/Foto:Zoran Đurić

 

Nemate pravo da postavite komentar