25
Thu, Jul

Aktuelno

Direktorka Turističke organizacije Bar Neda Ivanović ocijenila je da je ove godine turistička sezona u Crnoj Gori uspješna po broju turista, a da se posljednjih godina razvija i seoski turizam, za koji su najviše zainteresovani gosti iz Zapadne Evrope.

Direktorka Turističke organizacije Bar Neda Ivanović ocijenila je da je ove godine turistička sezona u Crnoj Gori uspješna po broju turista, a da se posljednjih godina razvija i seoski turizam, za koji su najviše zainteresovani gosti iz Zapadne Evrope.

 

 MORE"Preko 90 odsto turista na Skadarskom jezeru čine gosti iz Francuske", rekla je ona agenciji Beta.

Prema njenim riječima, Turistička organizacija uložila je mnogo u izgradnju infrastrukture i izgradnju hotela kako bi ovu godinu što spremnije dočekala turističku sezonu.

Trenutno opština Bar ima 36 hotela, a 11 hotela su sa četiri zvjezdice.

Kapaciteti u hotelima su 6.000 ležaja i preko 25.000 ležaja u privatnom smještaju, a cijene smještaja su od pet do 50 eura u privatnom smeštaju, a u hotelima od 16 eura do 115 eura.

"Ponuda je velika, ali smo posebno ponosi na to što se nalazimo na dvije vodene površine, morske i jezerske i što je aktivni odmor postao sve popularniji. Brojne agencije nude turistima nezaboravan doživljaj na obje obale, ali i u Crmničkim podrumima vina koji je poznat po gajenju autohtone sorte loze 'vranac`", rekla je ona.

Između dvije čarobne obale

Turistička organizacija opštine Bar je ove godine napravila panoramsku rutu "Između dvije čarobne obale" oko Bara, duž jezerske obale duge 65 kilometara i morske od 46 kilometara .

SKADARSKOIvanović je istakla da panoramska ruta od 115 kilometara povezuje te dvije obale, na kojoj se nalazi osam vidikovaca od kojih su tri sa pogledom na Jadransko more, dva sa pogledom na planinske masive i četiri sa pogledom na Skadarsko jezero.

Skadarsko jezero je najveće na Balkanskom poluostrvu, a status nacionalnog parka ima od 1983. Nalazi se na jugoistoku Crne Gore, u kotlini koju od mora odvaja planina Rumija.

Sa vidikovaca se pruža pogled na panoramu jezera sa plažama, kestenovim šumama i ostrvima.

Na panoramskoj ruti jedna od atrakcija su i Bunari Boljević kojih ima 12 i predstavljaju najveći broj bunara na jednom mjestu.

Bunari su zidani od tesanog kamena, a njihova dubina doseže i do 10 metara.

Prema legendi bunare je izgradio mladić koji je želio da isprosi devojku, ali su njeni roditelji zahtijevali da napravi bunar dubok 12 metara koliko ima i mjeseci u godini, što njemu nije pošlo za rukom pa je odlučio da napravin dvanaest bunara. Djevojku je oženio i imao dvanestoro djece zbog čega se vjeruje da će onaj ko pije vodu sa ovog bunara imati zdravo i srećno potomstvo.

Brodićima se organizuju izleti - krstarenja Skadarskim jezerom, a turisti mogu vidjeti kulturno-istorijske spomenike, stara ribarska naselja, kao i da probaju domaće specijalitete.

Na jadranskoj obali u opštini Bar turisti mogu obići mnoga ljetovališta od kojih direktorka izdvaja Kraljičinu plažu.

"Kraljičina plaza je sigurno jedna od najljepših plaža na mediteranu, nalazi se u blizini ljetovališta Čanj, a njoj se može prići samo čamcima koji idu na svakih pet minuta", navela je Ivanović.

Plaža je okružena sedimentnim stijenama, a zbog ambijenta, pijeska i kristalno čistog mora bila je omiljena plaža crnogorske kraljice Milene za vrijeme boravka u dvorcu na Topolici.

RTCG

 

Nemate pravo da postavite komentar