21
Fri, Jan

Aktuelno

 

Udar asteroida u Zemlju, koji je okončao eru dinosaura, razorio je našu planetu iz puke slučajnosti, kažu naučnici.

 

Udar asteroida u Zemlju, koji je okončao eru dinosaura, razorio je našu planetu iz puke slučajnosti, kažu naučnici.

asteroidDa je kojim slučajem udario u Zemlju 30 sekundi ranije ili kasnije, izazvao bi neuporedivo manje štete i dinosauri bi vjerovatno preživjeli. To istovremeno znači da čovjek vjerovatno nikad ne bi postao dominantna vrsta na planeti, otkriva novi BBC dokumentarac.

Pretpostavlja se da je asteroid udario Zemlju prije oko 66 miliona godina i to u područje današnjeg poluostrva Jukatan u Meksiku, ostavivši iza sebe krater širok gotovo 180 km i dubok više od 30 km.

Naučnici koji su proučavali geološku strukturu kratera, otkrili su da je tlo bogato sumpornim jedinjenjima. Vazduh se prilikom udara ispunio oblakom prašine, što je zasijenilo Sunce i ohladilo našu planetu.

asteroid1Decenijama su temperature bile toliko niske, da je nestala većina živih vrsta na Zemlji, a pretpostavlja se da su dinosauri uginuli od gladi, a ne direktno od udara.

Međutim, da je asteroid prečnika 9,6 km pao nekoliko sekundi ranije ili kasnije, vjerovatno bi udario u Atlantik ili Pacifik i ne bi izazvao tako fatalne posledice. Doduše, naučnici pretpostavljaju da bi na taj način ispario veliki dio morske vode, ali bi šteta svakako bila manja.

Profesorka Džoana Morgan sa Kraljevskog koledža u Londonu koja je s profesorom geofizike Šonom Galikom na Univerzitetu u Teksasu sprovodila analizu tla u Jukatanu, rekla je da se otprilike 100 milijardi tona sulfata diglo u atmosferu i dodala: “To je dovoljno da ohladi planetu u narednih deset godina i uništi većinu života”.

Udar asteroida bio je toliko snažan da je čak tri četvrtine života na Zemlji nestalo, uključujući većinu dinosaura, ali je to ujedno dalo šansu manjim sisarima, a onda i ljudima, da napreduju.

Detaljna otkrića zabilježena su u novom dokumentarnom filmu “The Day The Dinosaurs Died” koji će biti prikazan na BBC 2.