20
Mon, May

Aktuelno

 

Turistička sezona u Nacionalnom parku Biogradska gora počinje u subotu, 15. aprila, piše Pobjeda.

 

Turistička sezona u Nacionalnom parku Biogradska gora počinje u subotu, 15. aprila, piše Pobjeda.

NP Biogradska gora1To znači da će kapije prašume i za ribolovce i za ostale goste biti otvorene 15 dana prije uobičajenog roka.

Direktor NP Saša Jeknić kaže kako su htjeli da iskoriste povoljne vremenske uslove i da ljubiteljima prirode tokom vaskršnjih praznika, taj dragulj otvori vrata.

“Postalo je nepisano pravilo da se za Vaskrs bude pored Biogradskog jezera i u Biogradskoj prašumi. Iskoristili smo svaki povoljni dan za pripreme i gosti mogu da dođu”,  kazao je Jeknić.

Po njegovim riječima, imali su puno posla da dovedu u red infrastrukturu koja je oštećena tokom vrlo hladne zime, kada su temperature iznosile i minus 30 stepeni ispod nule, što je sa kasnijim kišama stvorilo dosta problema.

NP Biogradska gora“Uprkos tome, skoro 90 odsto pripremnih poslova je završeno. Ostala je još hemijska zaštita drvenog mobilijara. Kao i prethodnih sezona i početak ove obilježavamo novim infrastrukturnim objektima. Prošle godine smo snabdijevanje električnom energijom učinili sigurnijim i modernijim. Ove godine je promijenjena vodovodna mreža stara skoro pola vijeka. Svaki objekat je dobio svoj hidrant.

biogradska gora

Očekujemo da brzo budu završeni radovi i na restoranu i da on otvori vrata za goste”,  kazao je Jeknić.

Vozićem od Kraljevog kola

U NP Biogradska gora čine napore da izmjeste automobile iz srca prašume. Sa druge strane, za njih u prašumi nema dovoljno ni prostora za parkiranje.

“Ideja nam je da goste vozićem prebacujemo od Kraljevog kola do Biogradskog jezera. Na Kraljevom kolu ima prostora za parking, a planiramo da nabavimo dva voza. Tokom vožnje do srca prašume, gosti bi dobijali i sve informacije o nacionalnom parku”, najavljuje Jeknić.

Za komšije godišnja ulaznica pet eura

Cijene svih usluga u NP „Biogradska gora“ ostale su na prošlogodišnjem nivou. Dnevna ribolovna dozvola košta 20 eura. Ulaznica u park za odrasle je tri eura, za djecu 1,5 euro, dok organizovane grupe imaju popuste. Komšije nacionalnog parka, stanovnici Kolašina, Mojkovca i Berana, godišnju ulaznicu platiće pet eura.

 

Nemate pravo da postavite komentar