24
Wed, Apr

Aktuelno

Planinska klima može da bude veoma pogodna za ljude koji su zdravi, ali iscrpljeni zbog posla, pod stresom ili su se nepravilno hranili tokom godine.

Planinska klima može da bude veoma pogodna za ljude koji su zdravi, ali iscrpljeni zbog posla, pod stresom ili su se nepravilno hranili tokom godine.


planinaKojim kriterijumima se treba rukovoditi pri izboru destinacije za „Doktor u kući“ objašnjava primarijus dr Petar Borović iz Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“. 

Za zdrav organizam promjena mjesta boravka i klime je korisna i prijatna. Međutim, ako su promjene velike, bilo temperaturne ili visinske, onda u početku to može da djeluje kao šok na organizam i treba mu vremena da se adaptira. 

Dr Borović kaže da taj period aklimatizacije mora biti duži ako čovjek od nečega već boluje. 

Mediteranska klima je suva, topla i sunčana. Zato se odlazak u mediteranske krajeve posebno preporučuje oboljelima od bronhijalne astme. More prija i onima koji boluju od tuberkuloze, hroničnog bronhitisa, ali i onima koje pate od blažih kardioloških oboljenja ili neuroloških poremećaja. 

IMG 5276 Pasjak"Kako planinsku klimu odlikuje izuzetno čist vazduh, prijatno sunčevo zračenje, nizak barometarski pritisak i, što je posebno značajno, visok nivo kiseonika i obilje korisnih lakih negativnih jona koji daju energiju ćelijama, poboljšavaju imunitet i mogu čak da produže naš životni vijek, ova kombinacija može da bude veoma povoljna za ljude koji su zdravi, ali iscrpljeni zbog posla, pod stresom ili su se nepravilno hranili tokom godine", objašnjava dr Borović. 

Planina godi i kardiovaskularnim bolesnicima, jer olakšava rad srca, istovremeno i disanje, ubrzava metabolizam, a samim tim i skida kilograme. 

Boravak na planini pomaže malokrvnima da povećaju nivo hemoglobina i crvenih krvnih zrnaca. Nervoznima, onima koji osjećaju teskobu, takođe se preporučuje svjež planinski vazduh. 

Ovde bi trebalo da se odmaraju i svi oni koji imaju povećanu funkciju štitne žlijezde, ili, eventualno odu na more, ali isključivo u vansezoni. 

Planina Rig Švajcarska Photo Switzerland Tourism Beat MuellerIako je za većinu nedostižna, dr Borović kao posebno ljekovitu destinaciju ističe Mrtvo more, jedno od najstarijih lječilišta sa jedinstvenom klimom i 330 sunčanih dana u godini. 

Ovo područje izuzetno povoljno djeluje na oboljele od upale zglobova (artritis), psorijazu, vitiligo, dermatitis, bronhijalnu astmu, alergije, a posebno kod cistične fibroze. 

Da bi boravak na planini ili moru „dao rezultate“ idealno je da se na odmoru provede dvije do četiri nedjelje. 

Pustinjska klima

Naši građani se sve više odmaraju na dalekim destinacijama, posebno u Africi, koju odlikuje pustinjska klima sa dugim vrelim ljetom i jako malo vlage u vazduhu. 

"Intenzivno sunčevo zračenje podstiče znojenje, a znojem se eliminišu otrovi iz tijela i olakšava rad bubrega. Ova klima može da bude vrlo povoljna za različita kožna oboljenja kao i oblike reume", kaže dr Borović.

(Novosti.rs)

Nemate pravo da postavite komentar