19
Fri, Apr

Aktuelno

Osmatračnica za posmatranje ptica, demolirana je od strane nepoznatih vandala...

Osmatračnica za posmatranje ptica, demolirana je od strane nepoznatih vandala...


Osmatracnice za ptice5Osmatracnice za ptice3Osmatračnica za posmatranje ptica, na samom ulazu u specijalni florističko-faunistički rezervat tivatska Solila, demolirana je od strane nepoznatih vandala, koji su oštetili zaštitnu ogradu, čija je glavna funkcija da omogući siguran pristup platformi osmatračnice, saopšteno je iz Centra za zaštitu i proučavanje ptice (CZIP).

CZIP je početkom 2015. godine, zahvaljujući finansijskoj podršci Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, postavio je dvije osmatračnice kao dio onitolološko-edukativne staze.

Namjena ovih osmatračnica je, kako navode iz CZIP-a, kao i svuda na svijetu, edukativnog karaktera i doprinose doživljaju turista ali i istraživanjima ornitologa.

Osmatracnice za ptice1

Osmatracnice za ptice4"Na žalost ovo nije prvi slučaj da su osmatračnice koje je Centar postavio na meti vandala, s obzirom da je početkom januara ove godine oštećena druga osmatračnica koja se nalazi na obodu ovog rezervata. Ništa bolja nije ni sudbina osmatračnice na Ulcinjskoj solani, koja je u vrlo kratkom periodu pretpjela brojna oštećenja. Bez obzira na pokušaje da se infrastruktura, postavljena u svrhu edukacije i monitoringa, uništi, Centar će izvršiti sve neophodne opravke kako bi osmatračnice vratio u prvobitno stanje i namjenu", navodi se.

Iz CZIP-a apeluju na posjetioce tivatskih Solila i Ulcinjske Solane da iz sigurnosnih razloga, do izvršenja opravki, ne koriste oštećene osmatračnice, a da ukoliko primjete dodatna oštećenja ili vršenje štete, zapažanja prijave Centru za zaštitu i proučavanje ptica putem mejla Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. ili telefona 020 272 051.

 

Nemate pravo da postavite komentar