08
Sat, Aug

Aktuelno

 

 Efikasna regulacija upotrebe uglja mogla bi smanjiti broj prijevremenih smrtii do 85 odsto, saopšteno je iz nevladine organizacije Grin houm /Green home/.

 

 Efikasna regulacija upotrebe uglja mogla bi smanjiti broj prijevremenih smrtii do 85 odsto, saopšteno je iz nevladine organizacije Grin houm /Green home/.

tepv„Efikasnije ograničenje emisija moglo bi spasiti hiljade života svake godine, ali više od polovine termoelektrana koje proizvode energiju sagorijevanjem uglja u Evropi, emituju zagađenje iznad granica utvrđenih pravom Evropske unije (EU)“, pokazuju rezultati novog izvještaja "Pomjeranje evropskog crnog oblaka: Kako smanjenje korišćenja uglja spašava živote“

Izvještaj su objavili Evropski biro za životnu sredinu, Alijansa za zdravlje i životnu sredinu, Evropska mreža za klimatske promjene, WWF i Sandbag.

Kako se navodi, izvještaj pokazuje kako pooštravanje restriktivnih mjera, kada je u pitanju zagađenje životne sredine, radom termoelektrana širom Evrope može spasiti i do 20 hiljada života godišnje.

b974eb9e982fc63643a3e13dbb1d4d16

Iz Grin houma je saopšteno da godišnji broj preranih smrti građana nastalih uslijed izloženosti isparenjima nastalih sagorijevanjem uglja, postavljajući obavezne limite zagađenja koji su u skladu sa najboljim industrijsko-priznatim, isprobanim i testiranim tehnologijama, može biti smanjen sa 22.900 koliko je trenutno iznosi, na 2.600 smrtnih slučajeva.

Izvještaj pokazuje da, dodaje se, trenutna zakonodavna legislativa ne uspijeva da obezbijedi očekivane pozitivne efekte na zdravlje ljudi zbog postojanja izuzetaka kojima se dozvoljava emisija gasova iznad bezbjedonosno dopuštenih limita.

„U vremenu dok čitate ovaj tekst više od polovine termoelektrana širom Evrope ima „dozvolu da zagađuje“ iznad limita propisanih Direktivom o industrijskom zagađenju“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da će do kraja ove godine članice EU imati priliku da usvoje poboljšane standarde, takozvani „revidirani LCP BREF“ i dodaje se da je samo usvajanjem novih pooštrenih standarda i implementacijom limita zagađenja koji će se poštovati, moguć napredak u očuvanju zdravlja stanovnika širom Evrope.

„Proces revidiranja dosadašnjih mjera, koji je odgađan više od dvije godine, doveo je do bar 5.600 preranih smrti, a ukupni račun zdravstvenog sistema je više od 15,6 biliona eura“, zaključuje se u saopštenju.

(Vjesti)