20
Wed, Jan

Aktuelno

Lijep dan u subotu je petoricu momaka iz Zelenike inspirisao da planinare.

Lijep dan u subotu je petoricu momaka iz Zelenike inspirisao da planinare.

Herceg Novi SunsetKrenuli su prema Bakočima, bez određene ideje i cilja, pentrajući se mimo staza, bez mape i poznavanja terena. Stigli su do veoma opasne litice, sa nagibom od 80 stepeni. Tu je jedan od njih, koji ima fobiju od visine, umalo stradao. Ukočio se od straha na gotovo vertikalnoj litici, oslonjen nogama na žbun, viseći i gledajući ispod sebe provaliju od 25 metara. Jedan od drugova je ostao sa njim, a ostali su se vratili da potraže pomoć.

"Oko 14 h Služba zaštite i spašavanja je primila poziv momaka iz Zelenike za pomoć, jer se jedan član ekipe zaglavio na polovini litice visoke oko 50 m. Brzom koordinacijom sa članovima PK Subra, zaduženim za spašavanje na nepristupačnim terenima oformljena je ekipa od po dva člana Službe zaštite i “Subre”. Imali smo i telefonsku koordinaciju sa dva člana PK Subra koji nisu bili u mogućnosti da učestvuju u akciji, ali korisni su bili zbog dobrog poznavanja tog dijela terena. Lokacija na kojoj su se zaglavljeni momci nalazili je u Zeleničkoj lastvi, na potezu od kanjona, ka vrhu Kabao", priča za Radio Jadran jedan od spasilaca, sekretar PK Subra, Igor Mareš.

sasovici sat 537x360

Zbog jako nepristupačnog terena i poprilično zaraslih staza bilo je otežano stići do momka u nevolji, tako da je pomoć njegovih drugova, koji su već bili izašli uz liticu bila korisna i zanimljiva.


"Evo, čega su se oni dosjetili. Da bi pomogli zaglavljenom prijatelju krenuvši spasiocima u susret, radi lakšeg i bržeg dolaska, po putanji kojom su išli ka koritu presušjelog potoka, kačili su papire po granama radi orjentacije kuda su prošli. Kako sami navode, inspiracija im je bila bajka Ivica i Marica", priča Mareš.

Nakon susreta sa spasiocima i dolaska do prestrašenog momka, koji je bio paralisan na polovini litice, članovi PK Subra su pristupili vertikalnom spašavanju, uz upotrebu užadi. Uz pomoć pripadnika Službe zaštite i ostalih momaka iz ekipe, zaglavljeni momak i prijatelj koji je ostao svo vrijeme uz njega su izvučeni, bez ikakvih povreda. Akcija je završena oko 17h.

Ovo je bila nepromišljena avantura sa sretnim krajem, daleko od bajke Ivica i Marica. I velika škola za momke iz Zelenike, kojima su planinari i pripadnici Službe zaštite skrenuli pažnju da sljedeći put potraže savjete od njih, da koriste mape i opremu za planinarenje.