29
Fri, Sep

Zoo

Da li ste znali da mačka može da skoči i do šest puta više od svoje visine?

Da li ste znali da mačka može da skoči i do šest puta više od svoje visine?

13Pogledajte samo neke od najzanimljivijih činjenica o mačkama...

Ne samo da su mačke gotovo potpuno očuvale svoje navike i instinkte iako su već dugo uz čovjeka, već njihova anatomija i razvijenost čula i dalje fasciniraju podjednako njihove vlasnike i ljubitelje, ali i naučnike. Donosimo vam nekoliko zanimljivih činjenica koje možda niste znali o mačkama:

   1. Mačke mogu da skoče i do šest puta više od svoje visine

Da li ste znali za paradoks da što je visina sa koje mačke padaju (skaču na dolje) veća, to su i šanse za njihovu povredu manje? Ta gimnastika je kod njihovih predaka podstakla evoluciju sistema smještenog u unutrašnjem uhu koji omogućava kontrolu i ravnotežu tijela. 

   2. Najveća mačka na svijetu teška je 14 kilograma i dugačka nevjerovatnih 120 centimetara

Mačak Omar je privukao pažnju kada je njegova vlasnica iz Melburna, Stefi Hirst, postavila njegovu fotografiju na nalogu koji je specijalizovan za fotografije mačaka. Ogromni mačak težak je 14 kilograma, a za večeru jede sirovo meso kengura.

  24 3. Najstarija mačka koja je zabilježena u istoriji je imala 38 godina

Apsolutni rekorder po godinama starosti bila je mačka Krem Paf iz Teksasa, koja je živjela impresivnih 38 godina. 

   4. Mačke mogu da trče i do 50 km/h

Ako je potrebno, mačke mogu da budu brže i od Jusejna Bolta. Sposobne su za veoma precizan hod zato što mogu precizno da ojsete da se mjesto na kojem se nalazi prednja šapa direktno podudara sa mjestom zadnje šape, što smanjuje šumove.

   5. Mačke mogu da budu “ljevoruke” i “desnoruke”

Mačke imaju dominantnu šapu, baš kao što je kod ljudi to desna ili lijeva ruka.Većina ženki koristi desnu šapu, dok mužjaci uglavnom koriste lijevu.

 56  6. Mačke provedu 70 odsto vremena spavajući

Ovo znači da mačka stara oko devet godina, provede budna samo oko tri godine. Ipak, mačke rijetko kad duboko spavaju, tačnije, većinu vremena one zapravo drijemaju, a duboki san kod njih traje samo nekoliko minuta. 

   7. Mozak mačke sličniji je ljudskom mozgu nego psećem

Mačke su vrlo inteligentne životinje, ali uglavnom ne pokazuju svoje emocije.

   8. Najjače čulo kod mačaka je čulo sluha

Mačke mogu da čuju visokofrekventne zvukove i po tome one nadmašuju i psa i čovjeka. Mačje ušne resice se mogu okretati za 180 stepeni, zbog čega su vrlo pokretljive. 

   9.  Mačke mijenjaju zvuk svog mjaukanja u zavisnosti od situacije

Mačke mjauču iz mnogo razloga – od onih ozbiljnih pa samo zbog toga kako bi skrenule pažnju. Među najčešćim uzrocima su: glad, traženje pažnje, usamljenost, stres, starost, bolest...

  7810. Nije dokazano zbog čega mačke predu

Postoje brojne pretpostavke da mačke na taj način šalju signale pomirljivosti i na neki način izražavaju želju da otklone nečiju agresivnost. Takođe, one mogu da predu kada ih nešto boli, na taj način pokušavaju da ublaže svoju bol.

   11. Imaju stotine hiljada dlaka na samo nekoliko centimetara kože 

Mačje tijelo u prosjeku je prekriveno s oko 52.000 dlaka po kvadratnom centimetru.

   12. Najmanja rasa mačke na svijetu je singapurska mačka

U pitanju je izuzetno rijetka rasa poznata po svojoj boji krzna. Singapurska mačka je 1991. godine proglašena nacionalnim blagom Singapura. Ova rasa svoju punu veličinu dostiže tek sa dvije godine. Prosječne je težine oko 2,7 kilograma – mužjaci, odnosno 1,8 kilograma ženke.

   13. Mačke se znoje kroz šape                    

Mačke se malo znoje kroz šape, ali najviše se oslanjaju na isparavanje pljuvačke na njihovom krznu kako bi održavale normalnu tjelesnu temperaturu. Lizanje krzna reguliše jednu trećinu procesa hlađenja. 10

   914. Imaju ugrađen GPS

Mnoge mačke umijju da pronađi put do svoje kuće. Mnogi stručnjaci to objašnjavaju na različite načine – od toga da se vode Sunčevom svjetlošću do Zemljinih magnetskih polja. Kako bilo, veliki je broj zabilježenih slučajeva u kojima su mačke prošle nevjerovatan broj kilometara da bi se vratile kući vlasniku. 

   15. Najstarija rasa mačaka je Egipatska mau mačka

Svakog poznavaoca i ljubitelja drevnog Egipta već sam naziv ove rase mačaka asocira na zemlju piramida i vrijeme kada je mačka smatrana svetom životinjom. “Mau” na egipatskom jeziku znači mačka, a ova rasa po novijima istraživanjima potiče iz vremena Starog Egipta. Genetski kodovi mumija mačaka pronađeni u Egiptu odgovaraju genetskom kodu egipatske mau mačke, što je dokazao britanski zoolog Morison Skot.

Nacionalna geografija

Nemate pravo da postavite komentar