23
Tue, Apr

Zoo

Prvi put poslije jednog vijeka, blizu Rima su uočeni vukovi.

Prvi put poslije jednog vijeka, blizu Rima su uočeni vukovi.

VUKvuk2Vukovi su primijećeni u rezervatu prirode izvan Rima, u naselju Kastel di Gvido. Skrivene kamere su snimile par mladunaca kako piju vodu i prelaze kroz žbunje u zaštićenoj regiji. 

Biolozi misle da u rezervatu žive najmanje dva mladunca i dva odrasla vuka.

„Ovo je prvi put u više od 100 godina da su vukovi pronađeni blizu Rima. Baš smo zadovoljni što su se vratili“, rekla je profesorka prirodnih nauka Alesia De Lorencis. 

vuk4Vukovi ne bi trebalo da predstavljaju prijetnju za stoku, jer su analize pokazale da je njihova vuk3ishrana sastavljena isključivo od divljih svinja, koje okružuju sela u velikom broju.

„Mislimo da su ovdje stigli vjerovatno iz područja oko jezera Bračano, sjeverno od Rima, gdje su vukovi uvijek postojali, čak i kad je vrsta došla do ivice istrjebljenja“, kaže De Lorencis.

Ubijanje vukova u Italiji je bilo ohrabrivano do 1970-ih godina, dok ih nije ostalo samo oko 100. Ova vrsta je 1971. godine dobila status zaštićene vrste i otada se oporavlja. 

Vjeruje se da ih sada u Italiji ima 1.500-2.000, sa velikim populacijama u Apeninima i Alpima, na granici sa Francuskom.

Nemate pravo da postavite komentar