08
Thu, Dec

Zoo

 

Klimatski uslovi i te kako mogu da utiču na raspoloženje.

 

Klimatski uslovi i te kako mogu da utiču na raspoloženje.

Naročito je ovaj uticaj primjetan s početka jeseni. Ipak, priroda ima rješenje kako da se izborite sa lošom voljom, apatijom ili depresijom ako se okružite nekom od ovih biljaka:

169257867Aloe vera

Poznata kao "biljka besmrtnosti" među Egipćanima, ova biljka se tradicionalno držala pored vrata kako bi čuvala dom od zlih duhova i unijela pozitivnu energiju. Sa naučnog gledišta pročišćava vazduh od kancerogenih materija i emituje kiseonik noću, pomažući da bolje spavamo i budemo manje uznemireni ujutro. Osim toga, poboljšava pamćenje i koncentraciju.

spatifulumSpatifilum

Sa svojim upečatljivim bijelim cvjetovima ova biljka je predivan ukras i ima umirujuće dejstvo. Poznata je po efikasnom uklanjanju spora plijesni u vazduhu i neutralisanju otrovnih gasova poput ugljen monoksida i formaldehida. U suštini, spatifilumi su organski pročišćivači vazduha koji dom mogu da učine još prijatnijim mjestom za boravak.

lavandaLavanda

Ova biljka je hiljadama godina medicinski korišćena za smirivanje živaca, ublažavanje glavobolja, spriječavanje nesanice i kao pomoć u depresiji. Njen miris još ima glavnu ulogu u aromaterapijskim tretmanima, a istraživanje iz 2009. godine otkrilo je da miris lavande ima značajno dejstvo na snižavanje pulsa u stresnim situacijama.

bosiljakBosiljak

Osim lijepih svilenih listova i primamljivog mirisa, omiljena svježa biljka takođe sadrži velike količine organske materije zvane linalool koji se obično koristi u aromaterapiji. Tim japanskih naučnika sproveo je laboratorijsko istraživanje na pacovima i otkrio da izloženost linaloolu smanjuje pojačani stres i uznemirenost.

brsljanBršljan

Ova romantična lozica je izuzetno efikasan pročišćivač vazduha.

Naučnici NASA nazvali su bršljan jednom od najboljih biljaka na svijetu za filtriranje vazduha. Izuzetno je efikasan u uklanjanju smoga ili sekundarnog dima u zatvorenom prostoru.

Dodatni plus je činjenica da se ova biljka izuzetno lako održava jer ne zahtjeva mnogo vode ni svijetla za rast, prenose Novosti.