13
Wed, Nov

Zoo

 

Lososa koji se iz Atlantskog okeana vraćaju u sjevernoameričke rijeke radi mriješćenja sve je manje, što nagoveštava neizvjesnu budućnost te ugrožene vrste ribe, saopštila je međunarodna grupa konzervacionista.

 

Lososa koji se iz Atlantskog okeana vraćaju u sjevernoameričke rijeke radi mriješćenja sve je manje, što nagoveštava neizvjesnu budućnost te ugrožene vrste ribe, saopštila je međunarodna grupa konzervacionista.

losos1Nekada je u rijekama Nove Engleske, na sjeveroistoku SAD, i na istoku Kanade bilo obilje lososa, ali oni su sada ugrožena vrsta, a u nekim djelovima te dvije oblasti su i iščezli. Lososi se omreste u rijeci, zatim odlaze u Atlantski okean, a potom se vraćaju u svoju matičnu rijeku da se mrijeste.

U izvještaju Saveza za losose Atlantika, objavljenom ovog mjeseca, iznijeta je procjena da se u 2016. godini u rijeke Sjeverne Amerike vratilo nešto više od pola miliona lososa, što je za 27 odsto manje nego godinu dana ranije.

Ta grupa je saopštila da je naročito slab bio povratak mladih lososa koji su u okeanu proveli samo jednu zimu, pošto je njihov broj prošle godine opao gotovo za trećinu u odnosu na 2015. godinu.

losososPortparol Saveza Nevil Kreb upozorio je da znaci ukazuju da će se taj trend nastaviti i ove godine i dodao da je dugoročno rješenje da se postignu sporazumi između vlada.

Kreb je naveo da na populaciju lososa utiče i promjena životne sredine. Zbog smanjenja količine ribe koju lososi love, oni troše više energije na ishranu, zbog čega ne žive dovoljno dugo da bi se vratili u rijeke i mrijestili.

U izveštaju se navodi i da su grenlandski ribari prošle godine ulovili duplo manje lososa nego 2015. godine, što bi mogao da bude znak njihovog težeg preživljavanja u divljini.

Američka agencija za riblji svijet objavila je plan za oporavak lososa u zalivu Mejn, koji obuhvata obnovu njihovog životnog staništa, uklanjanje brana i pokretanje programa za mriješćenje lososa u cilju povećanja njihove populacije.

Broj lososa u zalivu Mejn znatno je opao od 19. vijeka, a 2000. godine proglašeni su za ugroženu vrstu.