19
Fri, Apr

Zoo

Kao što mi čulom vida upoznajemo svijet, tako to psi rade njuhom.

Kao što mi čulom vida upoznajemo svijet, tako to psi rade njuhom.

cula nosZa razliku od nas, pomoću čula mirisa psi mogu da otkriju niz brojnih informacija o osobi, drugoj životinji ili mjestu na kome se nalaze. Za vas smo izdvojili neke zanimljive činjenice koje možda niste znali… 

1. Kada je u pitanju osjetljivost nosa, psi su nas pobjedili 

Dio nosa koji je zadužen za otkrivanje mirisa kod pasa je 37 puta veći nego kod ljudi. Dio mozga koji prerađuje nadražaje koji dolaze iz nosa kod pasa je mnogo veći i složeniji od istog područja ljudskog mozga. 

pas2. Mi psima zapravo mirišemo neprijatno 

Ma koliko mi bili čist, i mirisali na sapune, parfeme i dezodoranse, mi i dalje “sjajno smrdimo” našim psima. Svaki čovek ima jedinstven miris, što je sasvim dovoljno da nas pas razlikuje od bilo koje druge osobe. 

pas13. Ne možete da prevarite svog psa 

Istraživanja su pokazala da vrlo vjerovatno psi mogu da osjete strah, anksioznost, pa čak i tugu. Hormoni su neprimjetni za naše noseve, ali ih psi očigledno dobro detektuju. Pored toga, strah ili anksioznost često su praćeni ubrzanim radom srca i krvotoka, pa tako i supstance koje nas odaju brže stignu na površinu kože. Ako pokušavate da maskirate svoja snažna osjećanja uz povremeni osmjeh, možda ćete prevariti vaše prijatelje, ali ne i vašeg četvoronožnog prijatelja. 

4. Njuškanje urina i izmeta

Dovoljno je samo da pomiriše urin ili izmet nekog drugog psa i saznaće mnogo o njemu. Iako je nama to vrlo odbojno i odvratno, ali na taj način psi saznaju da li je na tom mjestu nedavno prošla kuja ili mužjak, kada je taj pas prošao i da li je dobroćudan ili ne, kojih je godina… 

5. Vaš pas ima jedinstven nos 

Bore i ispupčenja u kombinaciji sa oblikom i nozdrvama čine jedinstveni otisak nosa vašeg psa, baš kao što i ljudi imaju jedinstvene otiske prstiju, prenosi Životinje.rs. 

 

Nemate pravo da postavite komentar