19
Fri, Apr

Aktuelno

Najjužnije ljetovalište i ovog ljeta prepuno je posjetilaca.

Najjužnije ljetovalište i ovog ljeta prepuno je posjetilaca.

ada bojana2Ada BojanaOno što je najčešća preporuka turista jeste obavezna posjeta ribljim restoranima i konobama u kojima se sprema tek ulovljena riba. Ovo je raj na zemlji - utisak je većine ljudi kada prvi put kroče na Adu Bojanu. Beskraj. Tišina. Vanvremenski šum talasa, samo nebo, more, vjetar i pijesak koji se, poput svile, mješkolji među stopalima. Ljubitelji ovog bisera crnogorskog primorja biraju ga zbog potpuno drugačijeg turističkog "svemira" od svega drugog u Montenegru.


Mnogi čak imenom Ade Bojane nazivaju i širi pojas - Veliku plažu i više mjesta po imenu Štoj, koja su u blizini, a takođe imaju slične čari i šarm. Zahvaljujući ljepoti ovog ostrva, cijela Ulcinjska rivijera stekla je popularnost još sedamdesetih i osamdesetih godina.

Nudistički kamp, sagrađen 1974. godine, jedini je zvanični hotel na ostrvu. Inače, može da se odsjedne u nekoj od čuvenih ribarskih sojenica koje se nalaze duž desnog toka Bojane. Ono što je najčešća preporuka turista jeste obavezna posjeta ribljim restoranima i konobama u kojima se sprema tek ulovljena riba.

Od Sutomora, ili Budve, do Ade Bojane kolima je potrebno  od sat do sat i po vožnje. Na putu valja svratiti i u Ulcinj i na Veliku plažu, poznatu po svojoj prostranosti i ljepoti. Sam grad potiče iz antičkog perioda i krije slojeve mnogih epoha. Osim Kule Balšića iz 14. vijeka i palate Venecija, može se obići i Pijaca robova. I danas u Ulcinju postoji nekoliko porodica koje vode porijeklo od Sjevernoafrikanaca koji su nekada pali u šake ulcinjskim gusarima i ovdje došli kao roblje.

“Ovde vreme zaista kao da stoji”, kazala je Jovana Alimpić, iz Beograda, koja na Adi ljetuje sa momkom za portal novosti.rs.ada bojana 5 ada bojana 4

Krenuli smo autom, bez ideje gde ćemo da se smestimo. Prešli smo celu obalu, od Kotora naovamo, i ovaj "kraj sveta" nam se najviše dopao, prvenstveno zbog mira i neke intime koju dopušta.

Kupali smo se baš uz ušće Bojane u Jadransko more. Voda je hladna, zamućena i slatka. Ukoliko želite osećaj mora, kao i da se ne smrzavate u vodi u avgustu na 38 stepeni, onda je potrebno da se udaljite barem 500 metara od ušća. Rekli su nam da isključivo pijemo flaširanu vodu, kazala je ona.

Ekstremno

Posljednjih godina je Velika plaža postala izuzetno popularna po ekstremnim sportovima na vodi, kajtsurfingu, odnosno upravljanju zmajem na vodi. Zbog dobrog vjetra, Ada Bojana je "prijestonica" surfera na Jadranu.Obuka traje četiri-pet dana, ali je za samostalni ulazak u vodu potrebno osam dana. Časovi traju dva sata dnevno. Osnovni kurs košta 300 uvra, a doplata je 50 eura za dodatni čas.

 

Nemate pravo da postavite komentar