25
Thu, Apr

Zoo

Buti Nat otvara korpu iz koje polako izlazi kobra. Smrtonosni reptil počinje da se njiše dok Buti svira svoju flautu.

Buti Nat otvara korpu iz koje polako izlazi kobra. Smrtonosni reptil počinje da se njiše dok Buti svira svoju flautu.

zivot zmije1zivot zmije2On je pripadnik drevnog plemena hipnotizera zmija koji su poznati kao Sapere, a već generacijama hvataju otrovne zmije i navode ih na ples uz njihovu muziku.

"Više od sedam generacija naših familija je ovo radilo, sada i mi", priča Buti koji ima 65 godina. On živi u selu Jogi Dera u Utar Pradešu, najnaseljenijoj državi Indije.

"Nas zovu kad god se opasna životinja pojavi u kući ili polju. Mi idemo i hvatamo ih", objašnjava Buti.

 

zivot zmije3zivot zmije6Zmije su obožavane kod Indusa u Indiji i hipnotizeri se smatraju pratiocima Šive, boga plave kože koji je obično naslikan sa kraljevskom kobrom oko vrata.

Nekada su hipnotizeri bili redovna pojava na bazarima i festivalima, oduševljavajući publiku mogućnošću da kontrolišu najotrovnija stvorenja.

Oni su uglavnom i glavni izvor ljekova kada nekog ujede zmija, ali objašnjavaju da ta tradicija polako umire jer vlasti uvode zakone o zaštitu divljih životinja. 

 

zivot zmije8zivot zmije33"Nema mjesta u civilizovanom svijetu za ljude koji hvataju zmije i prave zabavni šou sa njima", objašnjava tridesetogodišnji Mangal Nat izi istog plemena.

U Jogi Deri, oni mogu da zarade 3 dolara dnevno što nije dovoljno da se izdržava familija. Mladi koji su sanjali da će se baviti zmijama, sada idu da bi radili na građevini ili da voze rikše.

Kuldip Nat koji ima svega 14 godina kaže da se kaje što nije išao u školu da bi se pridružio ocu da hvata zmije.

"Nekad pomislim da je trebalo da učim, nađem normalan posao, pa da mogu da izdržavam porodicu", kaže Kuldip.

(Vijesti, FOTO: Reuters)

 

Nemate pravo da postavite komentar