22
Fri, Sep

Zoo

Glaucus atlanticus, poznatiji kao Plavi Zmaj ili Morska Lasta, je je vrsta malog morskog puža iz porodice Glaucidae.

Glaucus atlanticus, poznatiji kao Plavi Zmaj ili Morska Lasta, je je vrsta malog morskog puža iz porodice Glaucidae.

Plavi zmajPlavi zmaj1Narastu oko 3 cm, a mogu se pronaći širom svjetskih okeana u umjerenim i tropskim vodama.

Pored svog neobičnog izgleda, Plavi Zmaj je razvio i neobičan način kretanja. U njihovom stomaku se nalazi mala vrećica plina koja im omogućuje da plutaju zajedno sa valovima – i to je to. Jedini način transporta za ove morske puževe.

I njihova hrana je krajnje neobična. Ovi puževi jedu otrovne meduze poznate kao Portugalska krstarica ili fizalija.

Plavi zmaj2Plavi zmaj3

Ne samo da im otrov ne može naškoditi, već ga čak i pohranjuju u specijalne vrećice u svom tijelu, koje kasnije mogu koristiti za vlastitu samoodbranu. Uptavo je to i razlog zašto se neki ljudi više boje ovih puževa čak i od samih otrovnih meduza.

Još jedna od neobičnih karakteristika ovog stvorenja jeste i njihov ‘naopaki život’. Kada kažemo naopaki, mislimo na to da većinu vremena provedu doslovno okrenuti naopako, to jest na leđima. Zbog plave boje na stomaku, i srebrene boje na leđima, kada Plavi Zmajevi plutaju naopako, gotovo da su nevidljivi i iz morskih dubina i iz zraka. Kada su na kopnu, sklupčaju se u male loptice i ponovo rašire tek kada uđu u vodu.

Glaucus atlanticus je hermafrodit, odnosno ima i muške i ženske reproduktivne organe. Nakon parenja, obje jedinke proizvode jaja.

 

Nemate pravo da postavite komentar