18
Thu, Apr

Zoo

Gepardi kao životinjska vrsta brzo idu ka istrebljenju, pokazuje nova sudija koja govori o smanjenju broja ovih životinja.

Gepardi kao životinjska vrsta brzo idu ka istrebljenju, pokazuje nova sudija koja govori o smanjenju broja ovih životinja.

cheetah factsProcijenjeno je da oko 7.100 geparda živi u divljini širom Afrike i na maloj površini u Iranu, a ljudsko širenje je potisnulo ovog predatora koji ima naviku da se kreće po velikom prostoru izvan 91 odsto svog istorijskog staništa, pokazuje danas objavljena studija.

Autori studije zato pozivaju da se gepard označi kao ugrožena vrsta, a ne kao do sada osjetljiva vrsta, na spisku ugroženih vrsta širom svijeta.

Oko 77 odsto staništa geparda je van rezervata i drugih zaštićenh zona, zbog čega je potrebno da vlade i lokalne vlasti promovišu toleranciju za ovog predatora koji nekad lovi stoku.

gepard 1 1077477 6719

Pored gubitka staništa, gepardi su izloženi napadima mještana i gubitku svog plena antilopa i drugih životinja koje ljudi ubijaju za meso, kao i ilegalnoj trgovini mladunaca, trgovini njihove kože i prijetnji od udara vozila.

Gepard je zabilježen da trči brzinom od 29 metara u sekundi. On se kreće sporije kad lovi i može da održi najveću brzinu samo nekoliko stotina metara.

Prema navodima studije, više od polovine geparda na svijetu živi na teritoriji šest zemalja u južnoj Africi. Ove životinje su takoreći nestale u Aziji. Jedna grupa njih, čiji broj se procjenjuje na manje od 50 jedinki, i dalje živi u Iranu.

U Zimbabveu populacija geparda pala je sa oko 1.200 na samo 170 životinja za 16 godina, a glavni razlog su promjene u držanju zemlje. Još jedna briga za ove životinje je ilegalna trgovina mladuncima zbog potražnje u zemljama Persijskog zaliva, jer donose do 10.000 dolara na crnom tržištu. Prema Fondu za očuvanje geparda, oko 1.200 mladunaca ovih životnija je prokrijumčareno iz Afrike u posljednjih 10 godina, a njih oko 85 odsto je umrlo na tom putu.

“Da bi ova životinjska vrsta dugoročno opstala potrebno je preduzeti hitne mjere da se reši najveći problem, a to su zaštićene zone i područje kretanja”, navodi se u studiji.

 

Nemate pravo da postavite komentar