19
Fri, Apr

Zanimljivosti

Zaboravimo na trenutak uobičajene turističke atrakcije u Africi i istražimo njene manje poznate, a podjednako predivne predjele.

Zaboravimo na trenutak uobičajene turističke atrakcije u Africi i istražimo njene manje poznate, a podjednako predivne predjele.

 slika2  slika1. Danakilska pustinja (Etiopija)

Odlazak na jedno od najtoplijih i najneobičnijih mjesta na Zemlji možda ne zvuči kao privlačna ideja u teoriji, ali obilazak Danakilske depresije u Etiopiji će vam zaista pružiti spektakularan pogled na suvo zemljište i jezerca lave. 

2. Nacionalni park Liuva (Zambija)

Pejzaž neprekidnih travnatih ravnica u Nacionalnom parku Liuwa Plain u zapadnoj Zambiji se veoma lako može uporediti sa Serengetijem. Ovaj nacionalni park je čak poznat po drugoj najvećoj migraciji gnuova nakon slika3Serengetija. Park je toliko izolovan da do otvaranja kampa King Lewanika ove godine nije imao stalan kamp. 

   3. Taghazout (Maroko)

slika4Možda ne biste odmah povezali surfersku kulturu sa Marokom, ali malo ribarsko selo Taghazout je dom nekih od najboljih surferskih lokacija u Africi (Anchor i Killer Points). Surferi dolaze u ovo mjesto kako bi iskoristili talase i malu zajednicu surfera, a oni koji ne surfuju mogu da se opuste na predivnim plažama ili da istražuju šarmantni gradić. U blizini se nalazi i Rajska dolina, formacija stijena i prirodnih jezera, smještena na planinama Atlas koja će vam takođe uljepšatislika6 boravak u Maroku. 

   4. Tsingy            Rouge (Madagaskar)

Smješten nadomak grada Diego Suarez, Tsingy Rouge je slika5poznata turistička atrakcija koja predstavlja veličanstvenu kolekciju crvenih stijena. 

Ova formacija stijena je otkrivena sredinom XX vijeka i smatra se nevjerovatnim dijelom Majke prirode (uprkos tome što je velikim dijelom nastala erozijom zemljišta). 

   5. Makgadikgadi (Bocvana)

slika8Ono što je nekad bilo jezero Makgadikgadi u Bocvani (prije nekoliko miliona godina) sada je suva solanska jama veličine Portugala što je čini jednom od najvećih na svijetu.  

slika7Nepregledni pejzaž suvog zemljišta u žućkastoj i bež nijansi naspram plavog neba zaista predstavlja nevjerovatan prizor. 

   6. Namakualand (Južnoafrička Republika)

Nakon kiša, oko avgusta i septembra svake godine, suva oblast u Južnoafričkoj Republici Namakualand je prekrivena hiljadama cvjetova. Mnogi ljubitelji cvijeća putuju kilometrima do sjeverozapadnog dijela zemlje kako bi uživali u ovom nevjerovatnom pejzažu i transformaciji suve pustinje u polje predivnog cvijeća. Neka od najboljih mjesta za uživanje u pogledu su Nacionalni park Rihtersveld, Prirodni rezervat Goegap i i Rezervat Skilpad. 

   7. Nacionalni park Kraljica Elizabeta (Uganda)

Jedine divlje mačke koje možete da vidite inače na safariju u većini afričkih nacionalnih parkova su leopardi. To nije slučaj sa Nacionalnom parkom Kraljica Elizabeta u Ugandi, gdje posjetioci mogu da očekuju da vide lavove koji vise sa visokih stabala, gdje traže spas od vrućine. 

(Nacionalana geografija)

Nemate pravo da postavite komentar