19
Fri, Apr

U svijetu
 
Tianzi planine su jedan od kineskih nacionalnih parkova. One pružaju zadivljujuć pogled sa vrhova koji se nižu jedan za drugim.
 
Tianzi planine su jedan od kineskih nacionalnih parkova. One pružaju zadivljujuć pogled sa vrhova koji se nižu jedan za drugim.
030ceb22b76cd6dd190c0b8bb6053dbeTianzi planineTianzi (što znači „sin raja“) planine su poznate i kao „Monarh šume vrhova“. Nacionalni park se prostire na 67 km2 a najviši vrh je visok 1.262 m nadmorske visine.

Planine su dobile naziv po poljoprivredniku, seljaku iz etničke grupe Tua koji je predvodio seljačku revoluciju tokom vladavine dinastije Song (od 1127. – 1279. godine). Pošto je poveo revoluciju, seljak je sebe prozvao „Tianzi“ – sin raja – što je uobičajen epitet kineskih vladara.

 

tianzi mountains zhangjiajie china 4Ove planine nastale su od kvarcnih stena starih 400 miliona godina. Tokom 2 miliona godina došlo je do naizmjeničnog izdizanja i spuštanja zemljine kore. Zatim je došlo do erozije usljed djelovanja vode koja je izdubila vertikalne usjeke. Rezultat su ovi mineralni „stubovi“ koji djeluju kao misterije prirode.

Vrhovi se izdižu u visinu, a na vrhovima nekih rastu biljke i drveće što ih čini posebno impresivnim.

Ova planina je otvorena za posjetioce koji vozeći se žičarom mogu uživati u prelijepom pogledu na dolinu i tajanstvene, veličanstvene vrhove ove specifične šume planinskih vrhova.

(bravacasa.rs)

Nemate pravo da postavite komentar