26
Mon, Feb

U svijetu

Madagaskar, oficijelno Republike Madagaskar, je ogromno ostrvo u Indijskom okeanu locirano jugoistočno od afričke obale.

Madagaskar, oficijelno Republike Madagaskar, je ogromno ostrvo u Indijskom okeanu locirano jugoistočno od afričke obale.

madagaskar www.putokaz.me

Madagascar-green-hill www.putokaz.me

Prostire se na prostire se na 587.040 kvadratnih kilometara i ima oko 22 miliona stanovnika. Ispod ćemo navesti nekoliko zanimljivih činjeca o ostrvu koje je jedno od najljepših i najinteresantnijih prirodnih pejzaža Afrike i svijeta!

Madagaskar je četvrto po veličini ostrvo na svijetu. Jedina veća ostrva su Grenland, Nova Gvineja i Borneo.

Ima 2 godišnja doba, vruće i kišovito vrijeme počinje u novembru i traje do aprila, i hladnije sušno vrijeme koje počinje u maju i traje do oktobra.

Možda i najinteresantnija činjenica od svih, vezana za Madagaskar, je da skoro svako živo biće na njemu je endemno i autentično samo za njega! Te biljke i životinje evoluirale su u najčudnije i najljepše oblike koji se mogu naći na Zemlji

lemurs www.putokaz.meNa istoku Ostrva nalazi se tropska prašuma.

Madagaskar ima uske priobalne ravnice koje se izdižu ka centru ostrva.

Madagascar 3 www.putokaz.meNa sredini ostrva su planine.

Najvisočija je Maromokotro, sa najvećim vrhom od 2,876 m.n.v.

Milionima godina unazad Madagaskar je bio dio afričkog kontinenta. Vremenom se odvojio i zaustavio na lokaciji na kojoj se i danas nalazi, prije oko 2 miliona godina.

Ostrvo je izgubilo skoro 90 procenata originalnog biljnog i životinjskog svijeta dolaskom ljudi na njega, prije oko 2000 godina!

Madagaskar je bio i dom najvećoj ptici na svijetu, Ptici Slonu,dok nije izumrla u 17 vijeku! Vjeruje se da je bila duga 3 metra!

Iako postoji nebrojeno mnogo mjesta u Africi koje plijene svojom ljepotom i autentičnošću, Madagaskar se ubraja u one najnevjerovatnije i najzanimljivije. Njegova reznolikost u biljnom i životinjskom svijetu privlači ogroman broj turista i naučnika.

Redakcija PUTOKAZ-a

Nemate pravo da postavite komentar