20
Sat, Apr

U svijetu

Vinikunka sa ružičastim i žutim prugama u Peruu poznata i pod nazivom „Dugina planina“ izgleda kao da pripada drugoj planeti.

Vinikunka sa ružičastim i žutim prugama u Peruu poznata i pod nazivom „Dugina planina“ izgleda kao da pripada drugoj planeti.

005 vinikunka

Međutim to je dio peruanskih Anda, upravo ovdje na Zemlji. Planina, čije boje su uzrokovane mineralnim naslagama, nalazi se oko tri do četiri sata vožnje jugoistočno od Kuska, preijlepog grada ispunjenog španskim kolonijalnim zgradama. Sami vrh ovog čuda prirode se nalazi na 5200 metara nadmorske visine.

Vjerovali ili ne, ova planina je otkrivena tek 2015.godine kada se snijeg koji ju je prekrivao otopio, otkrivajući pritom prirodnu ljepotu stijene ispod. Formirana vremenskim uticajem, uslovima životne sredine i sedimentnim naslagama tokom vremena, jedinstvena minerologija planine stvorila je efekat mermera, sa slojevitim nijansama zlata, lavande, crvene i tirkizne boje koje se uzdižu u nebo.

001 vinikunkaDo vrha Vinikunke dolazi se izazovnom, šestodnevnom stazom Ausangate. Djelovi staze se nalaze na više od 4.800 metara nadmorske visine, a visina može biti pravi izazov – treba piti puno vode, praviti redovne pauze i nositi paracetamol sa sobom. Prema podacima lokalnih službi Vinikunku dnevno posjeti oko 1500 ljudi.

Međutim, sam uspon vrijedi zbog jedinstvenog pogleda sa drugog svijeta i relativne tišine na ruti za razliku od turističke staze Inka do Maču Pikčua. Uslovi na stazi su najbolji i najsušniji tokom zimskih meseci u Peruu: april–novembar.

Nemate pravo da postavite komentar