28
Sat, Jan

U svijetu

 

Vjetrofarma Hywind, prva plutajuća vjetroelektrana, u blizini obale Škotske, počela je da radi.

 

Vjetrofarma Hywind, prva plutajuća vjetroelektrana, u blizini obale Škotske, počela je da radi.

1200px Hywind 1000x555Vjetrofarma Hywind, snage 30 megavata (MW), kojim upravlja norveška naftna grupa Statoil u partnerstvu sa kompanijom Masdar za obnovljivu energiju iz Abu Dabija, nalazi se na 25 kilometara od obale Aberdinšajra.

Ona će snabdijevati električnom energijom oko 20 hiljada domaćinstava, prenosi Capital.ba.

Izvršna potredsjednica Statoilove kompanije New Energy Solutions, Irene Rummelhoff, navela je u saopštenju da će Hywind otvoriti put novim mogućnostima na globalnom tržištu za plutajuće priobalne vjetroelektrane.

Izvršni direktor Masdara, Mohamed Jameel Al Ramahi, smatra da Hywind Škotska pokazuje da tehnologija plutajućih elektrana na vjetar može biti komercijalno održiva gdje god su morske dubine prevelike za konvencionalne fiksne vjetroelektrane na moru.

farmTehnička svojstva koja omogućavaju vjetrofarmama da plutaju dalje od obale otvaraju mogućnost za brži razvoj čistih tehnologija, koji je često usporavalo protivljenje javnosti prema izgradnji velikih turbina u blizini kuća ili na lokacijama sa živopisnom panoramom.

 

Ni Aberdinšajr nije zaobišlo javno protivljenje projektima izgradnje vjetroparkova u blizini obale, budući da je i američki predsjednik Donald Trump u sudskoj parnici bezuspješno pokušavao da ‘isposluje’ da britanski sudovi blokiraju izgradnju turbina koje su vidljive sa njegovog terena za golf.

Kod projekta Hywind je primenjena litijumska baterija od jednog megavata na sat (MWh), poznata pod nazivom Batwind, za prevazilaženje problema kod mnogih projekata čiste energije, a koji se odnosi na skladištenje proizvedene struje u vreme niske tražnje.

Škotska premijerka Nicola Sturgeon saopštila je da će Hywind pomoći Škotskoj da ispuni svoje ambiciozne ciljeve u oblasti klimatskih promjena.

Prema njenim riječima, vjetropark sa projektovanim akumulatorom za skladištenje struje, postavlja ih na prvo mjesto u ovoj globalnoj trci i pozicionira Škotsku kao svjetski centar u oblasti energetskih inovacija.