20
Sat, Apr

U svijetu

Kočanska dolina, površine 1.020 km² i dužine 26 km, smještena je u istočnom dijelu Makedonije uz rijeku Bregalnicu.

Kočanska dolina, površine 1.020 km² i dužine 26 km, smještena je u istočnom dijelu Makedonije uz rijeku Bregalnicu.

Na12 njenoj sjevernoj strani nalazi se lijepi i uređeni gradić Kočani sa 30000 stanovnika.
Središnji, ravni dio doline, površine 115 km², poznat je kao Kočansko polje. U ovom kraju postoje izuzetno povoljni prirodni uslovi za gajenje žitnih kultura, posebno pirinča – reljefna pogodnost, plodna zemlja i raspoloživa bogata hidrografska mreža. Zbog toga je poljoprivreda najrazvijenija privredna djelatnost ovoga kraja. U ovom kraju uzgajanje pirinča ima viševekovnu tradiciju, odlikuje se visokim prinosima i izvrsnim kvalitetom, a zahvaljujući pirinču, Kočanska dolina je nadaleko poznata, ne samo u34 Makedoniji nego i na Balkanu.

Pirinač je ovdje uzgajan još od IV vijeka prije naše ere, u vrijeme Aleksandra Makedonskog. Prema jednoj legendi, grad Kočani dobio je svoje ime jako davno po jednom pečalbaru Kočo, koji je vraćajući se iz Kine, donio pirinač svom rodnom kraju. On se uspješno počeo uzgajati, a mjesto je dobilo ime u njegovu čast.
Zbog svoje velike vrijednosti za makedonsku privredu, pirinač je nazvan i kočansko bijelo zlato. Gaji se na oko 4.000 hektara, uz prinos od oko 6.000 kg/ha.56

Najzastupljenije su sorte Montičeli, San Andrea, Montesa, Kočanski biser i druge. Potvrda visokog kvaliteta pirinča je priznanje Grand Prix – najbolje od Makedonije, sa zaštitnim znakom broj 1, dobijeno na sajmu u Briselu. Kočani od 1992. godine organizuju i privredno-kulturnu manifestaciju Dani kočanskog pirinča, u cilju promoviranja pirinča kao simbola grada.
Osim po pirinču, Kočanska dolina poznata je i po svojim termalnim vodama. Ona predstavlja najveći termalni basen voda na Balkanu s temperaturama vode, koje dostižu i do 80° C.

Dnevna doza geografije

Nemate pravo da postavite komentar