28
Sat, Jan

U svijetu

 

Na prvi pogled, jezero Minevanka u Alberti izgleda kao bilo koje drugo jezero na svijetu.

 

Na prvi pogled, jezero Minevanka u Alberti izgleda kao bilo koje drugo jezero na svijetu.

1200px Lake Minnewanka 11092005Okruženo zimzelenom šumom i smješteno na istočnoj strani današnjeg nacionalnog Banf parka.

Mnogi posjetioci ne znaju da jezero ispod svoje površine krije grad koji se može istražiti uz pomoć ronilačke opreme.

jezero

Poznato kao Minevanka lending, ovo turističko naselje, izgrađeno krajem 19. vijeka, sastojalo se od četiri avenije, tri ulice, nekolicine kuća, hotela i restorana. 

Međutim, kako bi se područje snabdjelo energijom, 1912. godine je izgrađena brana u sklopu elektrane Calgary Power Co. Brana je bila postavljena nizvodno, što je dovelo do plavljenja dobrog dijela naselja. Ipak, gradić je nastavio da se razvija naredne dvije decenije, ali njegova sudbina je bila zapečaćena izgradnjom druge brane, 1941. godine. 

“To se događalo tokom Drugog svjetskog rata i svima je bila potrebna električna energija. Kalgari i okolna mjesta su se proširili i bila im je potrebna struja, a jezero Minevanka je bilo najlakše rješenje”, kaže arheolog Bil Peri iz organizacije ‘Parkovi Kanade’.

Iako je većina građevina bila napravljena od drveta, gradić nije "istrulio“. Hladna voda ledeničkog jezera očuvala je zgrade u potopljenom gradu, koje svake godine "posjeti“ oko 8000 ronilaca.

 

Izvor: Nacionalna geografija