18
Thu, Apr

U svijetu

 

Kao i slavni New York, i Tel Aviv nosi nadimak „grad koji nikad ne spava“ zahvaljujući zabavi koja traje 24 sata dnevno.

 

Kao i slavni New York, i Tel Aviv nosi nadimak „grad koji nikad ne spava“ zahvaljujući zabavi koja traje 24 sata dnevno.

12U centru su se smjestili klubovi i „fensi“ kafići, dok se u boemskoj četvrti Florentin nalazi ono što će oduševiti sve alternativce.

Odmor na Mediteranu obično podrazumijeva posjetu Španiji, Italiji, Francuskoj, Grčkoj ili Hrvaskoj, no ako se zaputite daleko, daleko na istok postoji jedna zemlja koju vrijedi vidjeti. Radi se o Izraelu, a ovo je osam razloga zašto bi odmor bilo dobro provesti upravo tamo!

3Neotkrivene plaže

Izraelska mediteranska obala proteže se na oko 300 kilometara, a turisti mogu birati između mnogobrojnih plaža. Na raspolaganju su im one u Tel Avivu gdje je uvijek gužva, ali i one van grada, gdje vladaju mir i tišina. U spomenutom Tel Avivu nalazi se i deset kilometara duga plaža koja ovom gradu daje „kalifornijski“ štih, ali naravno, ako tražite mir i samoću, i to ćete pronaći čim izađete s gradskog područja...

4Sunce, sunce, sunce

Godišnje Izrael grije 300 sunčanih dana, tako da nije ni čudo da je ova zemlja pionir solarne energije. U julu prosječna temperatura iznosi visokih 31, no sjajna je vijest da i u zimu možete očekivati lijepih 18 stepeni, što je još uvijek dovoljno za ležanje na suncu. Možda je najbolje vrijeme jesen, koja je topla, a dolasci na ljetovanja prestanu.

Normalne cijene

Malo surfajte bespućima interneta i u jesen ili zimu naći ćete povoljne avio karte za Izrael, koje ne koštaju ništa više od onih za mnogo eksploatisane mediteranske destinacije. Takođe, pri biranju hotela nećete bankrotirati, a ni na ulicama cijene nisu takve da morate dizati kredit. 

5Čudesni noćni život

Kao i slavni New York, i Tel Aviv nosi nadimak „grad koji nikad ne spava“zahvaljujući zabavi koja traje 24 sata dnevno. U centru su se smjestili klubovi i „fensi“ kafići, dok se u boemskoj četvrti Florentin nalazi ono što će oduševiti sve alternativce. Ako kojim slučajem dođete u Tel Aviv, svakako posjetite Imperial Craft Cocktail Bar koji se nedavno našao na listi 20 najboljih barova na svijetu.

6Sjajna gastronomska scena

Iako pola države prekriva pijesak, Izrael je veliki svjetski izvoznik hrane zahvaljujući tehnologiji, a u restoranima ćete naći uvijek svježe namirnice. U Tel Avivu svakako posjetite restoran North Abraxas, u kojem je kuhinja praktički spojena s dijelom za goste. U istom gradu zaputite se i na tržnicu Levinsky, te upoznajte začine i hranu Izraela.

Arhitektura koja ostavlja bez daha

Tel Aviv (još se nismo odmakli od njega) dom je brojnih zgrada napravljenih u Bauhaus stilu. Bijeli grad, gradska četvrt pod zaštitom UNESCO-a krije više od 4 hiljade ovakvih građevina, a najljepše primjerke naći ćete na ulici Bialik, jednoj od najpitoresknijih gradskih avenija.

Naravno, arhitektura je čudesna i u Jerusalimu, gdje su se ispremiješali perzijski, rimski, turski i njemački stilovi.

7

Na svakom koraku – muzej!

S više od 230 muzeja na relativno maloj površini, Izrael je sjajan odabir i za sve one koji uživaju u kulturnoj ponudi. Fascinantnog je izgleda Design Musem Holon, 15 minuta udaljen od Tel Aviva, ali u u ostalih 229+, pronaći ćete nešto za sebe i svoj gušt.

Istorija, istorija...

Posjeta Izraelu nije cjelovit ukoliko ste odlučili preskočiti Jerusalim. Grad je ovo koji je opstao duže od 5 hiljada godina, prema tome, prepun je istorije i zanimljivosti. Takođe, UNESCO je zaštitio i grad Acre na sjevernoj obali Mediterana, a kad ga ugledate, makar i na slikama, odmah vam je jasno i zašto.

 

Nemate pravo da postavite komentar