22
Fri, Sep

U svijetu

Već decenijama stanovnike gradića Taos u Novom Meksiku opsjeda misteriozni zvuk.

Već decenijama stanovnike gradića Taos u Novom Meksiku opsjeda misteriozni zvuk.

1200px Taos Pueblo2 1000x555Riječ je o neprekidnom niskofrekventnom šumu koji neki upoređuju sa udaljenim zvukom rada dizel motora. Stalna izloženost ovom zvuku izaziva glavobolje, nesanicu, neprijatnost, pa čak i probleme s disanjem.

Iako se može čuti, različiti uređaji za detekciju zvuka nisu uspjeli da ga registruju. Štaviše, u Taos su dolazili brojni istraživački timovi kako bi otkrili uzroke ove neobične pojave, ali do sada niko u tome nije uspio.

TaosPueblo01

Šum je prvi put prijavljen ranih devedesetih godina prošlog vijeka, a profesor Džo Mulins sa Univerziteta u Novom Meksiku otkrio je da ga čuje dva odsto od otprilike 5.000 stanovnika Taosa. Zvuk se pojavi iznenada, vrlo je tih, a ljudi ga čuju barem jednom nedjeljno.

Svjedoci tvrde da se zvuk jače čuje u malim i zatvorenim prostorima kao što je automobil ili kuća što dodatno doprinosi bizarnosti cijele situacije.

Teorije zavjere

Nedostatak stručnog objašnjenja za ovu pojavu dovela je do mnogih teorija zavjere. Neki tvrde da je zvuk proizvod vanzemaljske aktivnosti, što dodatno opravdavaju činjenicom kako se Taos nalazi svega 500 kilometara od Rozvel u kojem je 1947. godine navodno pao neidentificirani leteći objekat.

Drugi vjeruju da šum ima veze sa tajnim projektom američke vojske koja je već radila ispitivanja s niskofrekventnim zvukovima u prošlosti, dok treći pretpostavljaju da je u pitanju neki prirodni fenomen, odnosno problem sa sluhom kod osoba koje ga čuju.

 Novija istraživanja pretpostavljaju da Taosov šum može biti posljedica dva dubokookeanska talasa iste frekvencije koji putuju u različitim smjerovima.

Neobjašnjivi zvukovi nisu rezervisani samo za ovaj američki gradić, štaviše, čuju su se širom svijeta. Ako imate bolju opremu, šum možete čuti i na ovom snimku sa Jutjuba.

 

Punkufer

Nemate pravo da postavite komentar