28
Sat, Jan

U svijetu

 

Naučnici su godinama ispitivali ovo mjesto, kako bi otkrili da li je riječ o prirodnim ili ljudskom rukom napravljenim strukturama, ali je podvodni “grad” i danas misterija, piše News.com.au. 

 

Naučnici su godinama ispitivali ovo mjesto, kako bi otkrili da li je riječ o prirodnim ili ljudskom rukom napravljenim strukturama, ali je podvodni “grad” i danas misterija, piše News.com.au. 

U početku se smatralo da je riječ o gradu koji je prije 10.000 godina bio iznad nivoa mora i da je riječ o nekoj vrsti “japanske Atlantide”. Zatim su se pojavile teorije da je mjesto potonulo uslijed zemljotresa prije oko 2.000 godina, piše portal Svet tajni.

Masai Kimura, morski geolog na Univerzitetu Rjukju u Japanu koji je ronio do ovog mjesta više od 100 puta u posljednjih 20 godina, ubijeđen je da je seizmička aktivnost potopila grad.

“Mislim da je teško njihovo porijeklo ocijeniti kao djelo prirode, jer postoji mnoštvo dokaza da su napravljeni ljudskom rukom. Najveća struktura izgleda kao složena, monolitna, stepenasta piramida visoka 25 metara. Uklesani znakovi i spomenici u obliku životinja koje sam djelimično restaurirao u svojoj laboratoriji sugerišu da je riječ o azijskoj kulturi. Jedan spomenik podsjeća na podvodnu sfingu koja simboliše kineskog ili drevnog kralja Okinave”, kaže Kimura.


Drugi dokazi koji prema mišljenju ostalih stručnjaka potvrđuju da je riječ o ljudskom rukom napravljenoj strukturi su dvije okrugle rupe poslije kojih se u nizu pojavljuju dvije manje, kao da je neko pokušao da odvali dio kamena.

Međutim, neprofitna grupa Morien institut sprovela je ekspediciju 1997. predvođenu dr Robertom M. Šošom, profesorom matematike sa Univerziteta u Bostonu.

Dr Šoš, koji je takođe sprovodio istraživanja u Pakistanu, Egiptu i na Arktiku, smatra da je riječ o prirodnoj formaciji.

“Mislim da je riječ o prirodnim terasama na kamenom uzvišenju. Njihova osnovna geologija i činjenica da je riječ o pješčaru, koji se obično lomi pod pravim uglovima, ukazuju da je struktura nastala sama od sebe. Ona je i nastala pod vodom od ‘živog’ morskog dna. Ni jedan dio spomenika ne čine razdvojeni blokovi, što je znak da nisu napravljeni ljudskom rukom”, izjavio je ovaj naučnik.

On kaže da je moguće da su ljudi kasnije modifikovali formacije, ali prava istina još uvijek se ne zna.