01
Wed, Feb

U svijetu

Šta se dogodi kada pijesak ima moć da vuče nadole i kad se svjetlo ugasi prije stvarnog kraja?

Šta se dogodi kada pijesak ima moć da vuče nadole i kad se svjetlo ugasi prije stvarnog kraja?

svetioniksvetionik2U sjevernoj Danskoj, na obali Sjevernog mora u Rubjergu, postoji napušteni svetionik koji "nestane" kada ga zatrpaju nanosi pijeska.

Još davne 1900. godine na sjeveru Danske prvi put je zasvijetlio svetionik Rubjerg Knude. 

Izgrađen na najvišoj tački litice Lonstrup, 60 metara iznad mora i 200 metara od obale, ovaj gorostas od 23 metra bi uskoro mogao u potpunosti da nestane.

svetionik3svetionik4Naime, u vrijeme projektovanja i izgradnje nije bilo nikakvih nagovještaja da će se zbog erozije tla kopno povlačiti i da će vjetar nanositi pijesak i stvarati dine oko svetionika, ukopavajući njegovu bazu.

Danci su godinama bezuspješno ulagali napore da spasu građevinu, ali nije im pomoglo ni pošumavljanje, kao ni sijanje trave.

Nakon gotovo sedam decenija rada, svetionik je posljednji put osvjetlio put 1. avgusta 1968. godine. Zatvoren je kada su ribari shvatili da nanosi pijeska u potpunosti blokiraju pogled na njega s mora.

Ministarstvo za kulturu u Danskoj je sedamdesetih godina prošlog vijeka tražilo da se svetionik pretvori u muzej, što je i realizovano 1980. godine. Međutim, ponovo je zatvoren 2002. godine, a predviđa se da će do 2030. potpuno nestati u pijesku.

Zbog pješčanih dina koje okružuju Rubjerg Knude, ovaj dio skandinavske zemlje mnogi nazivaju i danska Sahara. 

Nacionalna geografija