18
Sat, May

U svijetu

 

Vjerovali ili ne, ali na svijetu postoji jedno mjesto koje je prema svim statistikama najkišovitije na svijetu.

 

Vjerovali ili ne, ali na svijetu postoji jedno mjesto koje je prema svim statistikama najkišovitije na svijetu.

kisaNe, ovaj članak nije posvećen Londonu, već Mawsynramu koji se nalazi u Indiji, 16 kilometara udaljen od Cherrapunjeeja za koji su nam donedavno u školama govorili da drži ovaj rekord.

Od davne 1851. godine Svjetska meteorološka organizacija vodi evidenciju padavina, i od te godine mjesto s najviše oborina na Zemlji upravo je Mawsynram u indijskoj regiji Meghalaya.

kisa1

Prosječna godišnja količina padavina u tom suptropskom kraju iznosi 11.872 mm, dakle gotovo 12 metara!

To mjesto drži i svjetski rekord u najvećoj 12. mjesečnoj količini kiše koja iznosi čak 26.470 mm, koliko je palo u razdoblju od avgusta 1860. godine do jula  1871. godine.

Prema statistici, najviše padavina   bilo je 1985. godine kada je palo nevjerojatnih 23.818 mm kiše, dok je, za razliku od nje, najsušnija bila 1980. godina s tek 6.195 mm oborina. Često se taj kraj za titulu bori s kolumbijskim mjestima Lloró i Lopez del Micay, ali uglavnom odnosi pobjedu.

Ako se pak pitate koje je mjesto najsušnije na svijetu, prema Svjetskoj meteorološkoj organizaciji, to je Arica u Čileu, s godišnjim prosjekom padavina od svega 0,76 mm.

Pitanje je samo kaliko će dugo te države držati prva mjesta na ljestvici najkišovitijih i najsušnijih država na svijetu jer, kako i sami možete primijetiti, klima se mijenja iz godine u godinu i samo je pitanje vremena kada će doći do većih promjena.

 

Nemate pravo da postavite komentar