24
Wed, Apr

U svijetu

 

Singapur zbog svog strateškog položaja zovu Gibraltarom Azije, a na malajskom jeziku 'Singapura' znači Lavlji Grad... 

 

Singapur zbog svog strateškog položaja zovu Gibraltarom Azije, a na malajskom jeziku 'Singapura' znači Lavlji Grad... 


maxresdefault1U zemlji ogromnog bogatstva vladaju poprilično neka čudna i bizarna pravila, a vi kroz kratko predstavljanje naučite neka od njih!

1. Svjetska toaletna organizacija (da, to postoji) osnovana je u Singapuru. I da, s obzirom da Singapurci jako paze na čistoću, ukoliko nakon izlaska iz wc – a ne pustite vodu možete biti kažnjeni s 500 dolara!

2. Građani Singapura mogu glasati na britanskim izborima. Da, zemlja je članica Commonwealtha i samim tim njeni građani ostvaruju to pravo.

3. Država se prostire na ukupno 63 ostrva, a mi ne bismo preporučili šetnju po mnogima, jer su nenaseljeni ili služe kao vojne i industrijske zone.

21164. Ispijanje pića usred neba gotovo je ovdje moguće, jer se na vrhu nebodera od 282 metra nalazi bar, koji je time najviši bar na vrhu neke zgrade na svijetu.

5. Singapur je tek jedna od tri države koje nemaju glavni grad. Ostale dvije su Monako i Vatikan.

6. U zemlji su službena četiri jezika: Engleski, mandarinski, tamilski i malajski.

luksuz turizam odmor putovanje singapur 23singapur 027. Najveća fontana na svijetu nalazi se u Suntecu, a za nju je potrošeno ni manje ni više nego šest miliona dolara.

8. Na sanskrtu Singapur prevodimo kao Grad Lavova. Ono što je zanimljivo, jest da ovdje uopšte nema lavova.

9. Na Singapurskom sveučilištu su se mnogi razveselili kada su automati Coca – Cole besplatno počeli dijeliti limenke nakon što ga zagrlite.

10. Ako je vjerovati jednom britanskom istraživanju, ovdje ljudi najbrže hodaju, prosječno 6,15 km/h.

11. Žvakaće gume su zabranjene, ali je strancima dopušteno unošenje dva paketića. Više od toga, smatra se pokušajem krijumčarenja.

 

Nemate pravo da postavite komentar