20
Sat, Apr

U svijetu

U istraživanju, u kojem je učestvovalo 179 zemalja širom svijeta, područje istočne Evrope se pokazalo kao najnezdravije.

U istraživanju, u kojem je učestvovalo 179 zemalja širom svijeta, područje istočne Evrope se pokazalo kao najnezdravije.

IIIKoja zemlja je zauzela prvo mjesto?

U okviru istraživanja Clinic Compare, upoređivani su podaci iz Svjetske zdravstvene organizacije i analizirano konzumiranje alkohola, duvana, kao i rasprostranjenost gojaznosti u 179 zemalja širom svijeta.

Prema rezultatima njihove analize, Češka  je najnezdravija zemlja na svijetu, a kako analize pokazuju, svaki stanovnik Češke godišnje popije 13.7 litra alkohola (550 šotova). Što se tiče  konzumiranja duvana, Češkase nalazi na visokom 11. mjestu. IV

IIINakon Češke, lista najnezdravijih zemalja na svijetu izgleda ovako: Rusija, Slovenija, Bjelorusija, Slovačka, Mađarska, Hrvatska, Poljska, Luksemburg, a 10. mjesto dele Litvanija i SAD.

Kao mjesto na kojem ljudi imaju najviše problema sa gojaznošću se izdvaja Okeanija, sa 41 odsto populacije u Samoi koja ima indeks tjelesne mase veći od 30. Fidži, Tonga, Tuvalu i Kiribati se takođe nalaze na listi top 10 gojaznih zemalja.

Kao najzdravija zemlja se izdvojio Avganistan. Ova zemlja je druga na listi zemalja s najnižim stepenom gojaznosti.VI

Prema rezultatima istraživanja, samo 2.7 odsto VIpopulacije ima indeks tjelesne mase iznad 30, stanovnici puše samo 83 cigareta godišnje i piju najmanje alkohola.

 Ovakvim rezultatima vjerovatno doprinosi zabrana konzumiranja i posjedovanja alkohola. 

 Gvineja je druga najzdravija zemlja na svijetu, a prate je Nigerija, Nepal, Demokratska Republika Kongo, Eritreja, Malavi, Somalija, Mozambik i Etiopija.

Nemate pravo da postavite komentar