24
Wed, Apr

U svijetu

 

Nijanse crvene, narandžaste, lila i ružičaste boje zalazećeg sunca smjenjuju se iznad tirkizne vode Velikog slanog jezera u Utahu, jedne od najpopularnijih turističkih atrakcija u SAD-u.

 

Nijanse crvene, narandžaste, lila i ružičaste boje zalazećeg sunca smjenjuju se iznad tirkizne vode Velikog slanog jezera u Utahu, jedne od najpopularnijih turističkih atrakcija u SAD-u.

6140365261403648Veliko slano jezero najveće je prirodno slano jezero u zapadnoj hemisferi i jedno od najslanijih na svijetu. Trenutno je dugo oko 120 kilometara, široko 56.

Međutim, njegova veličina konstantno se mijenja otkad su prvi put provedena mjerenja, 1849. godine, a zna mijenjati veličinu za puna 24 kilometra.

Rijeke Bear, Veber i Jordan, koje se ulivaju u Veliko slano jezero neprestano talože 1,1 milion tona različitih soli, a zbog velikog nivoa saliniteta u njemu nema puno biljnog i životinjskog svijeta. Neke vrste algi žive ovdje, a njima se hrane solinski račići, koji se hvataju i koriste kao hrana za ribe.

61403649 1000x555526112911Salinitet je 12 posto, što je slanije čak i od okeana. Iako u samom jezeru nema puno života, oko njega je živo. Bizoni, antilope, jeleni, kojoti, risovi, a i brojne ptice obitavaju na njegovoj obali.

Veliko slano jezero najveći je ostatak pleistocenskog slatkovodnog jezera Bonvil, a terasasti krajolik koji formira obalu jezera dokaz je stare prošlosti. Terase su nastale erodiranjem talasa.

Najbliži veliki grad je poznati Solt Lejk Siti, a sredinom jezera prelazi 48 kilometara dug željeznički nasip, izgrađen 1959. godine koji spaja gradove Ogden i Lucin. Na zapadnom dijelu jezera, Bonvil Salt Flats, održavaju se svjetski poznate automobilske utrke.

Kupačima je najdraža plaža Bridžer bej, na glasu kao najljepša na cijelom jezeru, 3 kilometra duga, bijela pješčana. Ono što privlači je kupanje na vodi u kojoj se može potonuti. Osim kupanja, na jezeru se može voziti kajak, a oko njega uređene su biciklističke i planinarske rute te vidikovci.

Nemate pravo da postavite komentar