19
Fri, Apr

U svijetu

 

Na prvi pogled Nihau djeluje kao idealno mjesto za odmor. To je najmanje naseljeno ostrvo na Havajima, a prostire se na oko 180 kvadratnih kilometara uz zapadnu obalu Kauaija.

 

Na prvi pogled Nihau djeluje kao idealno mjesto za odmor. To je najmanje naseljeno ostrvo na Havajima, a prostire se na oko 180 kvadratnih kilometara uz zapadnu obalu Kauaija.

niihau and lehuaF98U ovom tropskom raju okruženom Tihim okeanom temperature su tokom cijele godine između 20 i 30 stepeni Celzijusa, a plaže su prepune rijetkih školjki. 

Međutim, samo rijetki ga mogu poshetiti. Naziva se zabranjenim ostrvom jer je u privatnom vlasništvu, a do njega se stiže samo na poziv. 

Kralj Kamehameha IV prodao je Nihau 1863. godine Elizabet Sinkler za 10.000 američkih dolara, a njeni nasljednici – porodica Robinson – upravljaju ostrvom već više od stotinu godina. 

12Popis stanovništva iz 2009. godine pokazuje da na ostrvu živi 130 osoba, ali je moguće da je broj u međuvremenu dostigao 250.

Tu nema izgrađenih ulica, hotela ni supermarketa. Jednom nedeljno na Nihau pristaje brod koji vozi potrebne namirnice, a za slučaj opasnosti, na raspolaganju je helikopter vlasnika. Konji i bicikli su glavna transportna sredstva. 

Stanovnici nemaju mobilne telefone ni vodoinstalacije, a električna energija dobija se preko solarnih panela. 

Vlasnici žele da održe havajsku kulturu, pa je Nihau jedino ostrvo u Havajima na kom samo rijetki govore engleskim jezikom.  

Na ostrvu dominira suv teren, pa ga stanovništvo koristi za uzgoj stoke. Svako domaćinstvo ima malu baštu sa povrćem i voćem. 

Nihau je dom i za havajsku morsku medvjedicu, a na ostrvu se rađa svake godine deset do 12 mladunaca ove, inače ugrožene vrste životinja, prenosi Dnevnik.

 

Nemate pravo da postavite komentar