18
Thu, Apr

U svijetu

 

Jedna od najpoznatijih austrijskih planina nosi isto ime kao i njen najviši vrh, inače najviši u čitavoj državi – Grossglockner, a izdiže se na 3798 metara.

 

Jedna od najpoznatijih austrijskih planina nosi isto ime kao i njen najviši vrh, inače najviši u čitavoj državi – Grossglockner, a izdiže se na 3798 metara.

12Uz vrh Grossglockner tu je i njegov 28 metara niži "brat" Kleinglockner.

Grossglockner se poput tornja izdiže iznad najdužeg lednika u istočnim Alpima, Pasterze, s površinom od 18,5 kilometara. Lednik se najviše proširio oko 1850., a danas se smanjuje, u posljednje 3 godine za čak 2,5 kilometra.

3Zahvaljujućim svojim šumama, dolinama, stjenovitim predjelima i padinama, Grossglockner pruža dom brojnim životinjama i biljkama koje uspijevaju u različitim uslovima. Strvinari i orlovi ovdje nisu neobični, a tu su i staništa rijetkih leptira.

4Područje ove planine obuhvata i Nacionalni park Hohe Tauern koji se proteže na području od 1800 kilometara kvadratnih, preko provincija Salzburg, Carinthia i Tyrol. Osnovan je 1981., a u njemu se nalazi više od 300 vrhova viših od 3000 metara, 342 lednjaka na ukupnoj površini od 130 kvadranih kilometara te 551 planinsko jezero!

5Turiste iz cijelog svijeta najviše privlači 48 kilometara duga Cesta visokih Alpa (Hoch Alpenstrasse). Sva područja vegetacije od Austrije do Arktika prisutna su na ovom malom području.

Osim pogleda, za posjetioce su postavljene informativne ploče, a ima i muzeja u koje je ulaz besplatan.

Cesta je za posjetioce otvorena od maja do novembra, pa imate još malo vremena za posjete.

Osim teže planinarske rute do samog vrha, koju ne može baš svatko pokoriti, ima lakših staza za pješačenje, poput Gamsgrubenweg, koja vodi iznad lednika Pasterze, a i do promatračnica nećete se puno mučiti da dođete, primjer do one Wilhelm-Swarovski-Beobachtungswarte koja se nalazi na 2.370 metara visine.

Tu je i planinarski dom na 3454 metra visine, najviši takav objekt u Austriji, Adlersruhe, izgrađen još 1880. godine, iz kojeg puca pogled na prekrasan najviši vrh planine.

 

Nemate pravo da postavite komentar