20
Sat, Apr

U svijetu

 

Susak je "minijaturni" biser kvarnerskog arhipelaga koji je proglašen biciklističkom zonom i na kojem živi samo 151 osoba...

 

Susak je "minijaturni" biser kvarnerskog arhipelaga koji je proglašen biciklističkom zonom i na kojem živi samo 151 osoba...

ostrvo hrvatska4ostrvo hrvatskaStranci ubrzanim tempom otkrivaju Hrvatsku pa je ostalo jako malo mjesta na kojima možete doživjeti našu zemlju kakva je nekad bila, i to bez gužvi, buke automobila i ostalih zvukova koji dolaze uz turizam. Jedno od posljednjih ostrva, koje je još uvijek "imuno" na najezdu turista, jeste ostrvo Susak.

Susak je mjesto idealno za boravak u prirodi. Ovdje napornog razgledavanja nema, pa je mjesto idealno za odmor bez pretjeranih aktivnosti. Ako se izgubite, slobodno pitajte prolaznike i lokalno stanovništvo za pomoć, no pazite, Susak je poznat po svom arhaičnom govoru koji je u Hrvatskoj zaštićen kao pokretno kulturno dobro pa ih možda nećete razumjeti. No, nije strašno doći kući s bogatijim vokabularom.

ostrvo hrvatska1ostrvo hrvatska2Ako ste ljubitelj kulturno –  istorijskih atrakcija, posjetite crkvu sv. Nikole, jedno od najčišćih i najbjelijih groblja, kapelicu na rtu Darto, poznati svjetionik i staru vojnu osmatračnicu. Volite li plaže, posjetite uvalu Spjaža s pješčanim plažom na kojoj možete uživati u dodatnim sadržajima kao što su kafići i restorani. Uvala Bok čudo je prirode u kojem nećete pronaći dodatnih sadržaja, no plitka voda i pijesak daju svoje čari.

Od ostalih plaža tu su još Veliki i Mali Abis gdje ćete uživati u miru, a plaža je stjenovita i bogata roniocima. Tu čak i alpinisti dolaze na svoje jer su na liticama postavljeni alpinistički klinovi. 

Plaža Nasuzanski lijevkastog je oblika i ime je dobila prema modrom dnu, i uz Zali Bok čini dvije plaže na kojima možete raditi što god poželite jer su vam mir i privatnost ovdje najbolji prijatelji.

 

ostrvo hrvatska3ostrvo hrvatska5


















Izvor: Punkufer









Nemate pravo da postavite komentar